Nyheter

HLR-Experten.se utbildning i hjärt och lungräddning samt brandutbildning

Vi arbetar för en hjärtsäker arbetsplats!
2024-03-19

Den 30 januari 2024 genomförde samtliga anställda på Pure Water Scandinavia AB  en utbildning i Hjärt- och Lungräddning. I samband med detta fick vi även lära oss att hantera en hjärtstartare samt hur vi ska agera vid ett eventuellt luftvägsstopp.
En kvalitetssäkrad och certifierad utbildning via HLR Experten.

– Att jobba med ständiga förbättringar ger resultat. Det går alltid att göra saker ännu bättre. I mitt jobb som produktionschef fokuserar jag på personalen, produktionen, produkterna, leverantörerna, projektprocesserna och kvaliteten på vår leverans till kund, konstaterar Andreas Astgård.
En del i arbetet med att höja produktionsvolymerna är att förfina arbetet enligt LEAN. Det betyder bland annat ännu bättre ordning och reda, klara rutiner och tydliga instruktioner vid varje arbetsstation. Processer Andreas Astgård har arbetat med i över 20 år.
PWS produktionslokal delas in i tydliga zoner. En för den unika och kompakta renvattenanläggningen CUBO och en för de stora riggarna till kraftvärmeverk, industrin och andra med krav på mycket stora mängder renvatten.

Ny produktionschef
2024-02-26

PWS nye produktionschef har förädlat och förbättrat produktionsflöden och produkter på fabriker i Sverige, Kina och Polen.
– Målsättningen? Att så snabbt som möjligt fördubbla produktionen av CUBO och våra stora renvattenriggar. Men vi har börjat att effektivisera nuvarande rutiner och produktionen tillsammans, säger Andreas Astgård och guidar runt i PWS produktionsanläggning i Falun.


​​​​​​​
Andreas Astgård tillträdde våren 2023 som produktion och inköpschef. Han rekryterades mot bakgrund av att PWS nu står på tröskeln till ett flertal stora, internationella marknader samtidigt som den inhemska marknaden fortsätter att utvecklas mycket positivt. Det 22-åriga bolaget ska utveckla och anpassa produktionen till de nya volymerna.
– Jag har jobbat i väldigt stora företag tidigare och lockas verkligen av att få vara med och bidra i ett bolag i det här skedet av sin utveckling. Det blir en helt annan resa, men samtidigt är principerna desamma i grunden. Oavsett ett bolags storlek så är jag van att arbeta enligt LEAN för att få bra kontroll på hela produktionsprocessen. Att jobba med ständiga förbättringar hör till detta, säger Andreas Astgård och fortsätter:
– Nu växlar vi upp det grundmurade kunnande som finns här på PWS sedan tidigare. Det är ju ingen slump att man är marknadsledande på renvatten i Sverige och tar sig in på allt fler marknader utomlands.

Ny struktur i produktionen
Den nya strukturen i produktionen är snabbt synlig. Två enkla exempel:
  • Väldigt bra ordning och reda i produktionen där allt är uppmärkt för att få en bra produktionsprocess
  • Tydliga monteringsinstruktioner finns lättillgängliga vid arbetsstationerna.
En del av lokalen ägnas åt produktionen av den unika och kompakta renvattenanläggningen CUBO Compact. Den flyttas nu framåt mellan de olika monteringsstegen, tidigare jobbade man i praktiken runt varje maskin på en plats tills den var klar. Nu passerar den sju stationer, laddade med rätt delar och verktyg, innan den är klar för leverans till Sverige, Hong Kong, Australien eller någon annan av PWS marknader.
– Vi kom tillsammans fram till att det är ett enklare och snabbare sätt att tillverka CUBOn. Och det har visat sig fungera bra i praktiken också, säger Andreas Astgård och går till den del av lokalen som viks åt de stora konstruktioner av renvattenanläggningar, CUBO-riggar, som bland annat används vid kraftvärmeverk och på andra platser där stora flöden av renvatten krävs.

Målsättning
PWS ägs av börsnoterade Sdiptech sedan 2018, (listat på Nasdaq Stockholm, Large Cap). De har en uttalad tillväxtstrategi för sina bolag inom samhällskritisk infrastruktur. Det betyder resurser och ambitioner som också tilltalar Andreas Astgård. Målsättningen på fem års tid är glasklar. Han utvecklar:
– Då ska vi minst ha fördubblat omsättningen, utvecklat våra produkter, effektiviserat produktionen för de volymerna, anställt flera, förbättrat vårt hållbarhetsarbete och blivit en ännu bättre arbetsplats. Då har vi också en betydande export.

Privat perspektiv
Andreas Astgård har haft olika chefstjänster inom tillverkningsindustrin i hela sitt yrkesliv. Han har bott och arbetat i Kina och Polen och pendlat från hemstaden Falun till fabriker i andra delar av landet.
– Privat är vi i familjen i ett skede där det är dags att minska pendlandet och göra fler saker av tiden här hemma. Jag ser till exempel fram emot att kunna cykla till jobbet och vara med och träna barnen i fotboll och innebandy. Att jag kan kombinera det livet med de nya utmaningarna här på PWS och bidra till vår fortsatta tillväxt är helt perfekt. Det är en utmaning jag inte kan tacka nej till.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

En av flera nya CUBO som nu driftsätts runt om i landet. Denna står på sjukhuset i Sala. Renvattenanläggningarna installeras i sterilcentralerna för optimal flexibilitet.

Sex CUBO till sex sterilcentraler på sex månader
2023-11-14

På sex månader har PWS fått orders på sex CUBO:s till sterilcentraler. Av dessa går fem till nya kunder, en går till Karolinska Sjukhuset.
– Det handlar om fyra mindre sjukhus och en privat vårdgivare med allmänkirurgi, säger Alexander Halfvarsson, försäljningsansvarig vid PWS
​​​​​​​

PWS, som grundades för 22 år sedan, har sedan länge levererat avancerade renvattenanläggningar till storsjukhus och universitetssjukhus i bland annat Göteborg, Lund, Malmö, Uppsala och Stockholm. Komplett med projektledning och dragning av renvattenrör.

– Vi har byggt upp ett nätverk med servicetekniker och montörer som jobbar över hela landet. Det skapar ringar på vattnet som gör att vi får öppningar även på sjukhus dit vi inte levererat tidigare, berättar Alexander Halfvarsson.

De sex CUBO:s som nu är beställda ger mellan 300 och 500 liter renvatten per timme, beroende på specifikation. I PWS sortiment kallas de små/medelstora. I beställningarna ingår projektering och installation av renvattenrör. Renvattenanläggningarna placeras i sterilcentralerna och ska producera renvatten till autoklaver, diskmaskiner och tappställen. Dygnet om, när så krävs.

– Driftsäkerheten, totalekonomin och den smidiga installationen är vad som lockar även de nya kunderna att samarbete med oss. Det känns riktigt roligt att våra maskiner nu installeras på ännu fler orter i landet. Det här är verkligen klassiska PWS-jobb, med allt från projektering till tillverkning, montering, installation och efterföljande service, säger Alexander Halfvarsson som också konstaterar att det tar mindre än en vecka från leverans till driftstart av en CUBO.

De nya anläggningarna ska till Capio i Halmstad, Högsbo sjukhus, Landskrona lasarett, Sala sjukhus, Thorax vid Karolinska sjukhuset och Ängelholms sjukhus. Leveranser och installation har påbörjats och fortsätter under hösten.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Nu är vi ISO certifierade!

2023-07-07
Vi är mycket glada och stolta över vår nya certifiering inom ISO 9001:2015. Detta innebär att vi arbetar effektivt och strukturerat samt kontinuerlig förbättrar våra rutiner och processer inom kvalitét.
Våra kunder kan således alltid lita på att de får produkter av hög kvalitet!

Sustademy's certification
2023-05-24

At Pure Water Scandinavia AB we are curious and constantly want to develop, improve and learn more. We are in a major transition where knowledge generates better decision making and contributes to more sustainable companies and societies. Therefore, the management/people in leading positions at Pure Water Scandinavia AB has conducted Sustademy's certification training, which aims to build our knowledge of activities required in the work with sustainability. Read more here.



En CUBO 500 EDI är på plats. En till är på väg. Sedan kopplas de samman till en duplex-lösning som ger full redundans av renvattenproduktionen.
I dagens laboratorium sker analyser och tester även när personalen inte är på plats. Det ökar behovet av renvatten och potenta renvattenanläggningar som kan gå dygnet runt.

Lund beställer sin tionde CUBO

2023-02-09
Skånes Universitetssjukhus i Lund tar sin tionde (!) CUBO i drift i vår. Den installeras i hus 71 och ska försörja avdelningen för Klinisk mikrobiologi med renvatten.
– Tio enheter till en sådan prestigefylld och krävande kund är något av en milstolpe. Den första CUBOn installerades där redan 2015, konstaterar Lars Wiklund, marknadsansvarig på PWS.


 Uppdraget omfattar även dragning av cirka 500 meter renvattenrör, som svetsas samman med specialutrustning, samt installation av ett tjugotal maskinanslutningar och tappkranar. Rörinstallationen sker på tre våningsplan i byggnaden. De gamla rören nedmonteras.

– De moderna labben, som de i Lund, har avancerade maskiner för analyser och mätningar som kan gå dygnet runt. Det betyder att man behöver renvatten även på natten, vilket inte var fallet när mätningarna och analyserna gjordes av laboratoriepersonalen. Det ställer nya krav på renvattenanläggningarnas prestanda. Det behövs kort sagt mer renvatten nu än tidigare, berättar Lars Wiklund.

Med kompakt storlek, rätt vattenkvalitet, smidig installation, hög produktionsvolym och sin välkända driftsäkerhet möter CUBO behoven i dagens laboratorium. Oavsett om det gäller forskning, vård eller life science ger en CUBO i sterilcentralen det renvatten som behövs.

CUBO nummer tio på Lunds sjukhus driftsätts av PWS tekniker med ansvar för södra Sverige. Han utgår från Lund. En tidigare levererad CUBO, en identisk maskin, kommer att kopplas samman med den nya för total redundans.

– Renvattnet används bland annat till analys av tester för covid och andra mycket smittsamma sjukdomar, så driftsäkerhet är extremt viktigt. Mot bakgrund av det känns det extra bra att få förnyat förtroende med ännu en leverans till Lund, avslutar Lars Wiklund.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se
Region Skåne fortsätter att beställa renvattenanläggningar till sjukhusen i Lund och Malmö

PWS produktionstekniker Niklas, Alexander och Andreas får inom kort sällskap av ytterligare en kollega med fokus på produktion, produktionsplanering och kvalitet.


Het höst för PWS
​​​​​​​
2022-09-16

PWS har en mycket intensiv höst. Med full produktion, välfyllda orderböcker och en mängd service- och underhållsuppdrag.
– För att inte verksamheten ska störas av komponentbrist har vi säkrat ett lager av vitala komponenter och sett över våra leverantörskedjor, berättar vd Jenny Jansson.

 
Tavlorna som illustrerar den kommande produktionen talar sitt tydliga språk. I höst ska ett 20-tal av PWS avancerade och kompakta renvattenanläggning CUBO tillverkas för sjukhus och laboratorier i bland annat Australien, Norge och Sverige. Jenny Jansson utvecklar:

– När det gäller vår export sticker Australien ut. Genom vår samarbetspartner Getinge har vi totalt sålt ett 40-tal maskiner till den marknaden. I höst går ytterligare fem maskiner dit. Med tanke på vilken skiftande vattenkvalitet de har ser vi det som ett mycket gott betyg på CUBO:ns driftsäkerhet att beställningarna fortsätter att komma därifrån.

De maskiner som i dag tillverkas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun är utvecklade och förfinade versioner av de ursprungliga CUBO-anläggningarna, fokus ligger på ständiga förbättringar snarare än att presentera nya modeller för sakens skull.

– Vi ser att det ger resultat både för oss och våra kunder. På listan över höstens affärer dominerar återkommande kunder som lägger nya beställningar. Ofta får vi ofta förtroende att även projektera och installera tillhörande renrör och tappställen. Vid nya affärer väger våra tidigare affärer och referenser tungt, avslutar Jenny Jansson.

PWS har nu inlett processen för att certifieras enligt den internationella kvalitetsledningsstandarden ISO 9001, vars villkor man i princip redan uppfyller. Man stärker också produktionen med ytterligare en produktionstekniker i Falun.
I dag sysselsätter PWS 12 personer inom administration, produktion och service i Falun, Stockholm, Borås/Göteborg och Malmö/Lund.

Fem kundexempel, hösten 2022:
Getinge Australien. Fem CUBO. Från modell 150 till 500, Simplex och Duplex. Alla med reningssteget EDI.
Leverans i oktober.

Nyköpings lasarett. Samarbete med Getinge. Två CUBO 500, Duplex, med EDI.
Leverans i september.

St. Olavs hospital, Trondheim, Norge. En ny CUBO Duplex ersätter en tidigare CUBO. Leverans i november.

Life Science-bolag, Stockholm. CUBO 500 med EDI.
Leverans i oktober.

Hudiksvalls sjukhus. Sterilcentralen. Två CUBO 500 med extra sterilfilter.
Leverans i december.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se
 

PWS söker Produktionstekniker

​​​​​​​2022-09-06
Är du den vi söker?

PWS fortsätter leverera till prestigeprojekt i Malmö

2022-04-27
PWS har fått ytterligare en stor beställning från Sveriges just nu största sjukhusprojekt: Skånes universitetssjukhus i Malmö.
– Vi konstruerar, tillverkar och driftsätter tre avancerade vattenreningsanläggningar som ska placeras i två av områdets nya byggnader, konstaterar Lars Wiklund, sälj- och marknadsansvarig vid PWS.
 
Sedan tidigare har Region Skåne, som äger sjukhuset, valt PWS för att producera renvatten till verksamheterna i nya servicehuset (byggnad 57). Nu är det diskmaskiner/autoklaver i hus 35 och 36 som ska förses med renvatten signerat PWS.
 
– Vi bygger anläggningarna i vår produktionsanläggning i Falun, där även vårt huvudkontor finns. Vår leverans sker under fjärde kvartalet 2022. Installation och intrimning sker under 2023, med hänsyn till hur andra delar av det mycket omfattande byggprojektet avlöper. 2024 ska allt vara klart och man ska börja ta emot patienter, konstaterar Lars Wiklund.
 
Som en följd av beställarens unika krav, som bland annat ska medge avtappning av vatten för att fukta ventilationsluft, specialkonstrueras de tre anläggningarna. Men snarlika förlagor levererar sedan fem år tillbaka allt renvatten till exempelvis Nya Karolinska Sjukhuset och Institutet i Solna, Stockholm.
 
– PWS har funnits i över 20 år nu och vi har referenser från många olika, prestigefyllda projekt. Även när det gäller dessa stora volymer. Självklart är det en fjäder i hatten att Region Skåne väljer oss även till dessa byggnader på området, menar Lars Wiklund.
 
Varje anläggning ska leverera 800 liter renvatten i timmen. De blir identiskt utformade och har även reningssteget EDI. Styrning och kontroll sker genom en touch screen direkt på enheterna eller via uppkopplingen till sjukhusets intranät. De placeras i källarplanet och sedan pumpas renvattnet upp i huset och ut till tappställen och diskmaskiner/autoklaver på de olika våningarna.
 
Byggnadsarbetena vid sjukhuset började redan 2018. Första inflyttning sker 2024. Då finns bland annat 244 enkelrum, 23 operationssalar, intensivvårdsavdelning, central sterilteknisk enhet samt apotek och kiosk på plats.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se
 

PWS söker Produktansvarig - vattenteknik

2022-04-08
Är du den vi söker?

  • 1
  • 28
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 111
  • 13
  • 14

Besök från Polen

2022-02-17
PWS i samarbete med vår partner Media-MED från Polen som är på besök för att utbildas samt delta i vår traineeutbildning på cirka 3 dagar inom vattenteknik i kombination med de tekniska applikationerna i form av en Cubo Compact vi erbjuder den svenska och globala marknaden.

Teori varvades med praktik, där utbyte av erfarenheter var huvudtemat för att utöka förståelse samt se möjligheterna i vårt samarbete och de synergieffekter vi kunde uppnå tillsammans.

Utbildning i all ära, men utan att visa upp en del av bygdens historia och världsarv i form av Falugruva ville vi inte att våra gäster skulle gå miste om, så under andra dagen planerade vi ett besök i gruvan vilket uppskattades.
​​​​​​​
Vår partner arbetar aktivt på den polska marknaden med avancerad teknik inom medicin- och bioteknik, där man fokuserar på att utveckla och ta fram ett utbud samt introducera moderna lösningar för Life Science-branschen. Kunderna återfinns främst laboratoriemiljöer, bioteknik-, produktions- och läkemedelsindustrin.

– Förbrukningsmaterial utgör nu en tredjedel av vår totala omsättning, konstaterar PWS VD Jenny Jansson.


Rent vatten - ren framgång för ny VD

2021-12-15
FALUN.
För ett år sedan tog Jenny Jansson steget från COO, Chief Operating Officer, till VD för PWS som nu är inne i en ny fas i bolagets 20-åriga historia.
– Mitt uppdrag är att med rätt marginaler leda bolaget i en stark expansion. Nu arbetar vi för att bygga upp ett starkt nätverk av återförsäljare i Europa, främst för att sälja vår unika vattenreningsanläggning CUBO Compact, berättar Jenny Jansson.

 
 
Vad gjorde du innan du kom till Pure Water Scandinavia?
– Jag jobbade nästan tio år på två statliga myndigheter innan jag gick tillbaka till den privata sektorn som ekonomiansvarig för Dalelven Produktutveckling AB. 2016 började jag som ekonomiansvarig på PWS och 2018 blev jag COO. Jag ville komma till ett expansivt bolag där jag fick en fri roll att utvecklas i. PWS hade jag stött på under tiden vid Daleleven.
 
Hur var det att gå från COO till VD?
– En stor fördel med att komma från min tidigare roll till VD-posten är självklart att jag kan bolagets verksamhet i detalj redan från start. Jag vet hur kassaflödet ser ut. Jag känner till våra produktionstider, leveranser, beställningar, produkter och personal.
 
Var det något som överraskade i bytet?
– Bredden, man är verkligen ytterst ansvarig för allt som händer i bolaget. Som anställd har man sitt område, eller sina områden. Det kan vara ekonomi, montering, administration, logistik, försäljning eller vad det nu är. Som VD ansvarar jag för att allt det görs på bästa möjliga sätt. Ändå varken kan eller ska jag peta i detaljer. Det tar ett tag innan man hittar sitt eget sätt att balansera det. Här finns en stor resurs i VD-nätverket inom Sdiptech-gruppen. Där hjälper vi varandra med konkreta lösningar på konkreta utmaningar.
 
Hur vill du vara som ledare?
– Jag vill att vi alla verkligen är transparenta med vad vi gör och tycker. Då kan vi snabbt agera och lösa problemen som uppstår. Jag har tänkt på hur jag uppfattat ledarna jag själv mött och vill att mitt ledarskap präglas av dialog, öppenhet och tydlighet. Självledarskap är mycket viktigt här. Lyckas vi med det kan vi varje dag gå hem nöjda och glada efter att ha lyckats med en leverans, vunnit en stor affär eller löst ett problem tillsammans.
 
Personliga egenskaper som märks i ditt arbete?
– Struktur. Ordning. Kontroll. Det har jag alltid gillat. Och det vill jag skapa för hela bolaget, i alla våra processer. Om jag nu ska prata om mig själv och vad jag kan, så tycker jag att jag har en förmåga att se vad som fattas, att se vad som ska till för att något ska fungera ännu bättre. Jag får också tydliga idéer om vad nästa steg bör leda till och hur det ska tas. Nu, som VD, har jag mandat att genomföra dom också.
 
Hur har PWS påverkats av pandemin?
– Under 2021 har själva affärerna påverkats väldigt lite. Vi har fortsatt växa, rekryterat tre nya personer och tagit hem flera stora order. Det som stört är materialbristen i pandemins spår. Vi har därför byggt lager på ett sätt vi aldrig har behövt tidigare så att vi kan fortsätta bygga våra avancerade vattenreningsanläggningar.
 
PWS styrka och utmaningar?
– Vi arbetar utifrån en treårsplan och börjar vi med en styrka så är det ställningen på den svenska marknaden för vattenrening. Vi har en mycket god försäljning och de maskiner vi har ute behöver dessutom nya filter regelbundet. En utmaning är att bygga ut nätverket av direkta återförsäljare i Europa. En annan utmaning är att jobba med förebyggande underhåll, support och förbättringar på det betydande antal anläggningar som redan finns på marknaden idag. Det är också viktigt att följa med i utvecklingen och ha uppdaterade produkter som motsvarar marknadens behov.
 
Vad förklarar PWS starka marknadsposition?
– Våra smarta och kostnadseffektiva vattenreningsanläggningar, inte minst vår CUBO. Den tar minimalt med plats och kan mycket snabbt sättas i produktion och leverera renvatten till laboratorier och sjukhus. Det visade sig när pandemin var som värst och ett sjukhus i södra Sverige snabbt behövde en ny renvattenanläggning för att fortsätta arbetet i sitt labb, bland annat med covidtestning. Jag ska också nämna att det står CUBO:s även i bland annat Sydamerika, USA, Singapore och Australien. Vår teknik fungerar över hela världen.
 
Vad gör du för att koppla av?
– När jag leder spinningpass är jag verkligen i en annan zon. Det är helt oavlönat men ger väldigt mycket tillbaka. Inte minst tack vare de positiva deltagarna. Dessutom får jag en bra genomkörare för egen del, och jag tycker om att träna så det är verkligen en givande timme.
 
 
Jenny Jansson, VD Pure Water Scandinavia
Utbildning: Civilekonom med inriktning industriell ekonomi och organisation, Högskolan Dalarna
Bosatt: Lägenhet i centrala Falun
Familj: Två söner, 11 och 13 år gamla.
Fritid: Pojkarnas idrottande tar mycket tid, det är innebandy och bandy som gäller. Jag cyklar, spelar golf, åker skidor, leder spinningklasser och gillar att äta på ett klassiskt brasseri när det finns tid till det.
Dold talang: Jag är hobbyfrisör.
Favorit tech-pryl: Jag vet inte om man kan kalla det för pryl, men jag uppskattar min bil, en laddhybrid, väldigt mycket.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se
Bygget av Natrium i Göteborg har en budget på cirka 1.8 miljarder kronor. Byggnaden ska användas av Göteborgs Universitets naturvetenskapliga fakultet. Byggnaden ska innehålla avancerade labbmiljöer, undervisningslokaler och kontor.

Största ordern någonsin

2021-11-23
PWS arbetar nu med den största ordern i bolagets 20-åriga historia. Enbart jobbet med allt renvatten till Nya Karolinska kan mäta sig i storlek med det nya uppdraget vid Natrium i Göteborg.
– Vi ska bland annat installera två renvattenanläggningar och dra fem kilometer renvattenrör, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare som nu är marknads- och försäljningsansvarig.



 PWS installationer i den enorma fastigheten har redan påbörjats. 2023 ska 32 000 kvadratmeter nybyggda och 2 000 kvadratmeter ombyggda lokaler på Medicinareberget i Göteborg stå klara att användas av 3 000 studenter och 600 anställda.
– Detta är det största bygget inom den akademiska världen just nu och det mest avancerade. Skanska har generalentreprenaden, Akademiska hus är beställare och förvaltare och Göteborgs universitet den blivande hyresgästen. Vi har haft förtroendet att jobba med Skanska och Akademiska hus, och deras underentreprenörer, många gånger under åren, säger Lars Wiklund.
 
Referensjobb i sammanhanget är Biomedicum vid Nya Karolinska, Biologiskt centrum i Uppsala, SLU (Statens Lantbruksuniversitet) i Uppsala och Linnéuniversitetet i Kalmar. De har alla lösningar signerade PWS som liknar specifikationerna vid Natrium.
– Vi är förstås glada och hedrade över att få leverera till ytterligare ett av landets verkliga prestigeprojekt. Vi arbetar hårt för att skapa lösningar som är kostnadseffektiva och driftsäkra, konstant tillgång till renvatten är ett måste för verksamheten vid laboratorium och sjukhus. Det känns väldigt bra att vår firma kan bidra till att driften, och därmed vård och annan viktig verksamhet, kan bedrivas som planeras, intygar Lars Wiklund.
 
Hösten 2021 står rördragning i fokus för PWS vid Natrium. Rör ska dras sju våningar upp i huset och ut till ett antal labbkranar, tappställen och bassänger på olika våningar. Februari 2022 levereras den första av två renvattenanläggningar och ställs på plats i källaren. Den andra produceras kort därefter. Båda tillverkas och drifttestas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. Totalt kommer de att producera upp till 1,5 kubikmeter renvatten i timmen. Omräknat i mantimmar motsvarar PWS insats vid Natrium över 2 000 timmar.
 
– Tar vi ett steg tillbaka och sätter uppdraget vid Natrium i perspektiv till vad vi gjort tidigare under våra 20 år är det faktiskt inte överraskande att vi får det. Vi kan, med ödmjukhet och stolthet, konstatera att det inte finns något annat bolag i Sverige som gjort så många, så stora och så avancerade renvattenanläggningar som PWS de senaste 20 åren. Och den resan fortsätter, avslutar Lars Wiklund.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS firar 20år!

2021-09-22
Pure Water Scandinavia AB firar 20 år i branschen. Detta uppmärksammades genom att årets konferens skedde på Sundbyholms Slott i Eskilstuna.
​​​​​​​Middagen gick i 1700-tals tema med tidsenliga kläder, röda mattan och kanonsalut.

Servicebyggnad 57 beskrivs som navet för sjukvården inom Malmö sjukhusområde. Två seriekopplade CUBOs från PWS säkrar renvatten dygnet runt.

Dubbel dubbelorder till Region Skåne

2021-09-06
Region Skåne väljer CUBO till det nya, stora servicehuset vid Malmö Allmänna sjukhus, MAS, och den avancerade laboratoriemedicin-avdelningen i Blocket vid Lunds Universitetssjukhus.

 – När våra renvattenanläggningar installerats i höst har vi sex CUBO på plats i Lund och tre i Malmö. Vi är hedrade över att få nya ordrar från regionen i deras storsatsningar på framtidens sjukvård, säger Lars Wiklund, sälj- och marknadsansvarig vid PWS.
 
I Malmö kommer två CUBO:s att installeras i hus 57 för att säkra ett ständigt flöde av renvatten till laboratorier och provtagning. Lösningen tillåter att båda maskinerna körs samtidigt eller var för sig. De producerar renvatten som pumpas in i en tank, därifrån går renvattnet via renvattenledningar ut till användarna.
 
– Med CUBO får kunden en kostnadseffektiv lösning som kan tas i bruk samma dag den ställs på plats. Konkurrenternas lösningar betyder specialkonstruktioner och lång byggtid på plats, vilket också driver upp kostnaderna, konstaterar Lars Wiklund som startade 20-årsjubilerande PWS 2001 och även uppfunnit CUBO.
 
En av de första CUBO som installerades köptes av Region Skåne till handkirurgen vid MAS. Den senaste leveransen sker under hösten. Tekniker från PWS installerar och driftsätter på plats. Alla CUBO byggs och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun inför leverans.
– Vad gäller det senaste uppdraget i Lund installerade vi en CUBO på ett annat våningsplan i den fastigheten, Blocket, 2018. Universitetssjukhuset expanderar ständigt och det är jättekul att vi är med på deras resa. Denna gång är det laboratoriemedicin i Blocket som behöver säkra tillgång till renvatten, förklarar Lars Wiklund.
 
Även för Lund faller valet denna gång på en lösning med två sammankopplade CUBOs. När det är klart har följande avdelningar vid Universitetssjukhuset i Lund renvatten producerat av en anläggning från PWS: klinisk genetik, riskobduktion, ögonoperation, laboratoriemedicin, sterilcentral.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Intervju med Lars Wiklund

2021-06-17
Under våren kom Företagarna Falun's reporter Pelle Marklund på besök och intervjuade PWS grundare Lars Wiklund.
Klicka nedan för att komma till intervjun på deras Facebook-sida.

Renvatten till St. Mary Mercy Hospital i Livonia, Michigan produceras inom kort med en avancerad renvattenanläggning utvecklad och tillverkad i Falun, Dalarna.

Stor leverans till USA

2021-05-25
– I april skickades fyra CUBO/Getinge WPT till USA. De ska till sjukhus i Michigan och Virginia och är de första anläggningarna som går i kommersiell drift i USA. Tidigare har vi skeppat över anläggningar som delvis tjänat som demoanläggningar. De här ordrarna kan vara inledningen på ett genombrott på den gigantiska nordamerikanska marknaden, säger Lars Wiklund, PWS grundare och ansvarig för marknad och försäljning.

 Anläggningarna tas i drift under försommaren. De ingår i ett koncept för avancerade sterilcentraler som säljs och levereras av PWS globala samarbetspartner Getinge. Därför specialanpassas de och bär namnet Getinge WPT, där WPT står för Water Pre Treatment.
– Vi har jobbat i över sju år för att komma in på marknaden i USA. Strax innan pandemin bröt ut 2020 var den extremt omfattande test- och certifieringsprocessen klar men sedan stannade allt upp, konstaterar Lars Wiklund som också har uppfunnit de kompakta CUBO/WPT-maskinerna.
 
PWS maskiner ersätter en annan tillverkares anläggningar i Getinges totalkoncept i USA. Teoretiskt kan det leda till hisnande volymer, enbart staden New York har exempelvis fler sjukhus än Sverige. Men enligt Lars Wiklund landar en realistisk prognos för de kommande åren på 40 - 50 CUBO/WPT årligen.
– Det tar alltid lång tid innan projekt och marknadsbearbetningar av den här storleken når sin fulla potential. När pandemin så tillåter kommer en grupp centralt placerade tekniker från USA över till oss i Falun för att lära sig maskinerna i detalj, en uppföljning på en utbildning vi tidigare genomförde i USA. Vi har kört liknande utbildningar för Getinges tekniker i Asien och det är en långsiktig investering som ger resultat på marknaden.
 
Anläggningarna är en WPT 500 E Duplex (två sammankopplade WPT 500 E) som ska till St. Mary Mercy Hospital i Livonia, Michigan, en WPT 500 E till Virginia Commonwealth University Health i Richmond, Virginia och en WPT 150 E till Princess Anne Ambulatory Surgery i Virginia Beach, Virginia.
Bokstaven E markerar att reningssteget EDI, elektroavjonisering, ingår. För att den nödvändiga USA-certifieringen ska upprätthållas kontrollerar särskilda inspektörer PWS produktion och processer en gång i kvartalet, på plats vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
 
– Tar man ett steg tillbaka och reflekterar lite över vårt företags 20-åriga historia är det fantastiskt att vi har skapat en möjlighet att lyckas även i USA. Med ett starkt moderbolag som Sdiptech i ryggen har vi musklerna att hantera även ett sådant steg, när det än kommer. Det kan alla vi inom PWS känna oss stolta över, slutar Lars Wiklund.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Från Dalarna till Virginia

2021-04-23
Inom några dagar lämnar ännu en renvattenanläggning våra lokaler i Falun. Denna gång går resan till Virginia i USA. Närmare bestämt VCU Health (Virginia Commonwealth University). Detta sker genom ett samarbete med Getinge Infection Control AB.

Alexander rengör maskinen innan det är dags att packa ihop den.

Packad och redo för upphämtning.

Delar av PWS rörinstallation och renvattenanläggning hos Xbrane i Retziuslaboratoriet i Solna, nära Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset.

PWS levererar supervatten till bioteknik

2021-03-12
Expansiva läkemedelspionjären Xbrane Biopharma är den första verksamheten som flyttar in i det totalrenoverade Retziuslaboratoriet. Till sin forskning om morgondagens läkemedel kräver de extremt rent renvatten, typ I-vatten. Den högsta vattenstandard som existerar.

 PWS, som projekterar, bygger och installerar byggnadens centrala renvattenanläggning har också fått i uppdrag att specialkonstruera Xbrane:s extra reningssteg, det som tar vattnet från typ II till typ I. Lars Wiklund, Marknad- och försäljningsansvarig på PWS utvecklar:
– Enkelt uttryckt är det en konstruktion med fyra olika komponenter som gör så att joninnehållet inte är mätbart, i vattnet finns enbart vattenmolekylens egen ledningsförmåga kvar. Kapaciteten blir två kubikmeter i timmen och vattnet kommer att cirkuleras i en intern loop hos Xbrane. Självfallet motsvarar även loopen de extrema kraven i sammanhanget.
 
PWS har, som ett av få bolag i landet, gjort denna typ av anläggningar tidigare. Förutom renvattenanläggningen är det 400 löpmeter renvattenrör och ett 20-tal tappunkter som installeras hos Xbrane. Monteringen av rören sker i november, samtidigt som anläggningen färdigställs vid PWS huvudkontor och produktionslokal i Falun.
 
– Vi har en extremt erfaren projektledare som ser till så att allt löper som planerat i det här prestigeprojektet. I slutet av Q1 2021 är vår insats klar, avslutar Lars Wiklund.
 
Xbrane är ett bioteknikbolag som utvecklar, tillverkar och producerar biosimiliarier. Det handlar exempelvis om hur läkemedel som idag framställs med en biologisk komponent ska kunna baseras på en syntetisk (biosimilarier). Det skulle exempelvis sänka kostnader för vissa mediciner mot cancer och autoimmuna sjukdomar som reumatism.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS söker Teknisk Försäljningschef

2021-02-17
Är du den vi söker?


Jenny Jansson ny VD för Pure Water Scandinavia AB

2021-02-01
Den 1 januari 2021 tillträdde Jenny Jansson som ny VD för PWS.
Jenny har varit anställd som ekonomi/operativ chef inom företaget sedan 2016.
PWS’s tidigare VD, Lars Wiklund, finns kvar inom företaget men kommer nu lägga allt sitt fokus på försäljning och marknadsföring.
 
3 Snabba frågor
​​​​​​​
Hur känns det att bli utsedd till VD för PWS?
Det känns stort, riktigt utmanande och roligt!
 
Vilken blir den största utmaningen?
Att räcka till!
 
Vad är viktigast för dig i din nya roll?
Att vara tydlig, strukturerad, ödmjuk och drivande!

Tung Wah-sjukhuset i Hongkong får en ny sterilcentral med renvatten från PWS.
​​​​​​​
Maskinerna till Hongkong förses även med reningssteget EDI, därav modellnamnet Getinge WPT 500 E.


Leverans till Hongkong inleder 2021

2021-01-22
PWS inleder det nya året med ytterligare en leverans till Hongkong. Det är två CUBO/WPT 500 E som ska till anrika Tung Wah-hospital, det första allmänna sjukhuset i Hongkong. Produktion och testkörning görs i januari vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.

PWS har sedan tidigare tre CUBO i drift på sjukhus i Hongkong. Affärer gjorda genom PWS globala samarbetspartner Getinge, som även är beställare av de senaste maskinerna. När CUBO anpassas enligt Getinges önskemål heter den Getinge WPT, där WPT står för Water Pre Treatment.
 
– Nu gäller det två maskiner som sammankopplas och blir till en Duplex, en lösning vi gjort åt många andra kunder för att enkelt fördubbla kapaciteten. Getinges personal på plats, som vi tidigare har utbildat, installerar och driftsätter maskinerna. Det sker i mars, säger Lars Wiklund, Senior Sales and Marketing Manager och PWS grundare.
 
Renvattenanläggningarna ingår i en ny sterilcentral som levereras av Getinge. De sörjer för att autoklaver och diskmaskiner får vatten med den renhet som krävs för att säkra optimal rengöring och desinficering. Det är centralt för att garantera rent gods vid operationer, undersökningar och tester.
 
– Det är mycket roligt att vi nu även får förtroende från Tung Wah Hospital. Uppenbarligen möter våra maskiner även de mycket högt ställda kraven inom Hongkongs vård- och laboratoriesektor. Nu är vi i en fas där vi gemensamt diskuterar lämpliga lösningar på kommande projekt med berörda parter i Hongkong. Det känns väldigt roligt och ger oss anledning att tro på ytterligare affärer i den expansiva regionen, konstaterar Lars Wiklund.
 
Tung Wah Hospital Hong Kong grundades redan 1870 och huserar i historiska byggnader. Där kombineras västerländsk och kinesisk medicin för optimal vård, något mycket sällsynt. Bland sjukhusets nio specialistavdelningar finns hjärtsjukvård, lungsjukvård, öron-näsa-hals, strokebehandling och urologi. Sjukhuset har 494 platser för inneliggande patienter, 93 för dagpatienter och 46 platser vigda för rehabilitering.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Efter PWS flytt till större och mer ändamålsenliga lokaler lagerhåller man alltid två testkörda CUBO, klara för omedelbar leverans.

Akut CUBO-leverans säkrar covid-testning

2020-12-08
Det tog inte ens 30 timmar från beställning till leverans och driftsättning av en CUBO som nyligen gick från PWS i Falun till ett sjukhus i södra Sverige. Om det finns rekord i sammanhanget är ett nytt satt nu.

09.00, onsdag: PWS får ett samtal från ett sjukhus i södra Sverige. För att säkra löpande testning av covid-19 måste en ny renvattenanläggning på plats. Den gamla anläggningen har allvarliga driftstörningar.
13.00, onsdag: En produktionstestad CUBO 500 packas på lastbil vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
08.00, torsdag: CUBO:n kommer till sjukhusets lastkaj, packas upp och ställs på plats.
13.00, torsdag: Två tekniker från PWS anländer. De kopplar in inkommande vatten, ansluter CUBO:n till elnätet, kopplar upp den till sjukhusets intranät och startar dess produktion av renvatten.
15.00, torsdag: Renvattnet från CUBO:n, klart att användas, pumpas runt i en sluten loop. Om den gamla, otillförlitliga, anläggningen kraschar kan renvattnet från CUBO:n omedelbart styras ut på slingan som betjänar testlabben. Och säkra covid-testerna.
 
– Från beställning till produktionsstart på plats tog det mindre än 30 timmar. Jag har varit i branschen sedan slutet av 1980-talet. PWS har funnits i 19 år, men något liknande har jag varken hört talas om eller varit med om själv. Det känns fantastiskt bra att vår lösning verkligen kan bidra när det behövs som mest, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.
 
Bakom den snabba affären och leveransen finns ett antal CUBO-anläggningar på plats vid sjukhuset sedan tidigare och det faktum att konkurrerande bolag lämnade högre pris för att ersätta den gamla renvattenanläggningen. Eftersom rätt renvatten är kritiskt för att säkra testningen blev det mycket snart mycket bråttom.
 
– I och med att CUBO:n inte tar mer plats än ett stort kylskåp, och innehåller alla komponenter som krävs för att tillverka renvatten är den såväl enkel att placera som att driftsätta på plats. Den är också verkligt kostnadseffektiv. Det här uppdraget kan vi se som ett skarpt och talande bevis på det, konstaterar Lars Wiklund.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS avancerade renvattenanläggning CUBO kommer att användas i kampen mot covid-19.
Arkivbild.

CUBO för covid-analys

2020-11-16
En tidigare kund i Mellansverige har beställt två CUBO ytterligare. De ska bland annat säkra renvatten till analyser av covid-19.

– Det handlar om att analysera hur blodet reagerar med avseende på antikroppar, något mer aktuellt har jag svårt att tänka mig just nu. Vi installerar en CUBO på ett våningsplan och drar renvattenrör till våningen ovanför, där verksamheten pågår. På den våningen drar vi också en renvattenslinga med flera tappställen. Det är en beprövad lösning för en säker drift, berättar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
De nya anläggningarna, CUBO 150, får liknande lösningar med rördragning och tappställen. Maskinerna tillverkas och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun innan de levereras. Driftstart sker 2021. Anläggningarna producerar, som namnet antyder, 150 liter renvatten i timmen.
 
 – Kunden har varit väldigt tydlig med att de är nöjda med vår tidigare installation och vill att de nya anläggningarna och rörjobben ska motsvara samma krav. Sådant är alltid väldigt roligt och förpliktigande, konstaterar Lars Wiklund.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

De avancerade verksamheterna inom life sience i ”nya” Retziuslaboratoriet får renvattenproduktionen säkrad genom två anläggningar från PWS.

Stora anläggningar till life science

2020-10-02
PWS säkrar ännu ett stort uppdrag till Akademiska Hus. På Campus Solna, nära KI och KS, rustas det 24 000 kvadratmeter stora Retziuslaboratoriet från grunden.
Renvattnet till företagen i huset ska produceras av två renvattenanläggningar från PWS.


De tidigare verksamheterna i Retziuslaboratoriet har flyttat till nya fastigheter byggda för Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset, för övrigt producerar PWS-anläggningar allt renvatten även där. Efter en totalrenovering flyttar första hyresgästen in i Retzius våren 2021. 2022 är hela huset som nytt, och en del av ett av världens starkaste kluster inom life science.
 
– Våra skräddarsydda anläggningar till Retzius byggs vid vår nya produktionsanläggning i Falun och installeras före jul. Det blir en anläggning i vart och ett av de båda husen med laboratorium som kräver renvatten. Anläggningarna får en kapacitet på 500 liter renvatten i timmen vardera. Även en omfattande rördragning ingår i uppdraget, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
De nya anläggningarna kommer att pumpa ut vatten till tre slingor med renvatten i varje hus. Därifrån skräddarsys lösningar för varje hyresgäst på varje våningsplan. Vattenkvaliteten är av klassen ASTM Type II, PWS kompletterar med ytterligare reningssteg om någon kund så kräver.
 
– Fastigheten får en något annan profil nu är det är privata bolag som flyttar in. Husen kommer dessutom att fyllas av hyresgäster gradvis, något vi självfallet anpassar våra lösningar till. Innan PWS startade var jag VD för bolaget som levererade de tidigare anläggningarna. På det planet känns det självklart lite extra kul att få förnyat förtroende i samma fastighet, med samma ägare, avslutar Lars Wiklund.

Håkan Edvardsson
Reporter.se

Stora North Lantau Hospital väljer också vattenreningsanläggning från PWS.

PWS växer vidare i Hongkong

2020-09-01
Ett av Hongkongs modernaste sjukhus väljer renvatten från PWS.
43 000 kvadratmeter stora North Lantau Hospital invigdes 2013. Dit ska nu två CUBO/WPT 500 E till den högteknologiska sterilcentralen signerad PWS globala samarbetspartner Getinge.


– Efter den leveransen har vi fem anläggningar i Hongkong. Det är resultatet av ett arbete som började med personliga möten för fem år sedan och fortsatte med CUBO-utbildningar i Singapore, där även personal från Hongkong deltog. Det är väldigt glädjande att se våra frön gro och vårt tålamod löna sig, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.  
 
North Lantau Hospital omfattar åtta våningar och har plats för 160 inneliggande patienter. Vidare finns bland annat akutmottagning, operationssalar, restauranger, tvättanläggning och bårhus inom fastigheten. Sterilcentralen med sina WPT 500 E, som CUBO heter när den specialanpassas till Getinge, försörjer hela sjukhuset med renvatten. De två anläggningarna seriekopplas så att 1 000 liter renvatten i timmen produceras.
 
– Det är ett prestigebygge på andra sidan jorden. Vi har varit verksamma i 20 år, men det är fortfarande lite extra hedrande och roligt att vår CUBO väljs ut även till sådana projekt. Med flera referensmaskiner på plats har vi dessutom anledning att tro att fler ordrar från Hongkong är att vänta. Vi för faktiskt redan diskussioner om större, specialtillverkade anläggningar, avslutar Lars Wiklund.
 
De båda anläggningarna till North Lantau Hospital byggs vid PWS nya huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. PWS dubblerar i princip sina ytor och förfogar nu över 500 kvadratmeter produktionsyta och lager på Ingarvet, strax utanför centrala Falun. Med fem kontor, konferensrum, personalutrymmen, kök och biytor uppgår den nyrenoverade lokalen till 700 kvadratmeter.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Centrallasarettet i Växjö investerar i en exakt likadan CUBO som Ljungby lasarett nyligen tagit i bruk.

En första CUBO till Växjö

2020-08-13
PWS fortsätter sina leveranser till Region Kronoberg. Nyligen installerades en CUBO 300 EDI vid Ljungby lasarett. Nu är det Centrallasarettet i Växjö som beställt ett likadant exemplar av den kompakta och avancerade vattenreningsanläggningen, komplett med tillhörande dragning av renvattenrör.

CUBO:n ersätter en äldre, större enhet med sämre prestanda. Bytet sker i samband med att det görs en investering i sterilcentralen med byte av bland annat diskmaskiner och autoklaver.

– Det blir vår första leverans till Centrallasarettet i Växjö, men vi har varit där tidigare och haft utbildningar i betydelsen av renvatten och hur ett stabilt flöde av renvatten av rätt kvalitet kan säkras. I sammanhanget kan vi konstatera att PWS har en stor vattenreningsanläggning i Växjö, på kraftvärmeverket. Men i det här fallet väger referenserna från Ljungby än tyngre, säger Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

CUBO:n till Centrallasarettet i Växjö monteras och testas vid PWS nya huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. Leverans av maskinen, som producerar 300 liter renvatten i timmen, sker i slutet av augusti. Lars Wiklund konstaterar:
​​​​​​​
– Två av våra tekniker kommer att göra installation, driftsättning och rörjobb i ett svep, det tar cirka en vecka. Vår ambition är alltid att agera så att allt flyter så snabbt och smidigt som möjligt för våra kunder.  

Håkan Edvardsson
Reporter.se

Niklas, produktionstekniker vid PWS, kontrollerar den CUBO som ska till Ljungby lasarett.

Förnyar sterilcentral – väljer CUBO 300

2020-06-16
2016 levererade PWS en CUBO till Ljungby lasarett. Nu beställer Region Skaraborg ännu en till den växande verksamheten i den småländska staden. I samband med att sterilcentralen får nya autoklaver investerar man även i en CUBO 300 med EDI för att säkra kontinuerlig produktion av renvatten med högsta kvalitet.

 – CUBO:n tillverkas i början av juni vid vår nya produktionsanläggning i Falun. Installation och driftsättning görs på plats av en PWS-tekniker veckan efter midsommar. Jobbet innebär enbart ett mindre rörjobb, eftersom sterilcentralen är vägg i vägg med vår renvattenanläggning, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
Upprustningen av sterilcentralen är en del av en långsiktig utbyggnad av Ljungby lasarett. Eftersom CUBO från start är designad för att fungera ensam eller parkopplad är det extremt enkelt att få ut större renvattenvolymer i framtiden. Allt som behövs är en CUBO till.
 
– Att vi fick den här ordern beror till stor del på att personalen vid Ljungby lasarett är väldigt nöjda med sin första CUBO. Det är lite extra roligt med återkommande kunder. Vi ska se till att de blir lika nöjda med resultatet den här gången, konstaterar Lars Wiklund.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Tan Tock Seng Hospital i Singapore öppnade redan 1844. Här ska två CUBO/Getinge WPT installeras.

Singapore väljer CUBO - igen

2020-04-28
PWS säljer ytterligare två avancerade vattenreningsanläggningar till Singapore. Denna gång är det ett av Singapores äldsta och största sjukhus som väljer CUBO/Getinge WPT.
 
– Ordern kommer genom vår globala samarbetspartner Getinge. Maskinerna levereras och driftsätts i augusti och det görs av en servicetekniker från PWS, förutsatt att den pågående covid-19-pandemin klingar av - vilket vi alla verkligen hoppas, säger Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
I december 2019 driftsattes en CUBO på privata Raffles Hospital i Singapore. Den har tjänat som referensobjekt i sammanhanget. Den senaste kunden i den asiatiska metropolen är Tan Tock Seng Hospital med 1 700 vårdplatser, även kallat ”Folkets sjukhus”. De beställer två CUBO/Getinge WPT 500 EDI.
 
– Vi har också fått förtroendet att projektera, designa och montera looparna för renvattnet. Det är åtta diskdesinfektorer signerade Getinge som ska förses med vårt ultrarena vatten. Vi vet att kunden tittade på andra lösningar än vår och att man tittade närmare på vår maskin på Raffles Hospital innan man fattade sitt beslut. Sådant känns alltid extra roligt, konstaterar Lars Wiklund.
 
I skrivande stund har PWS mycket goda lagernivåer av kritiska komponenter. Leveranserna från USA, Asien och Europa till det snabbväxande bolaget löper som vanligt. Maskinerna till Tan Tock Seng Hospital, och andra som beställts av svenska kunder i början av året, byggs som planerat vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
 
– Eftersom våra produkter används i sjukhus och vi varit igång sedan 2001 prioriteras vi av våra samarbetspartners och leverantörer. Faktum är att vår orderingång är väldigt god även nu, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Lars Wiklund och avslutar:
 
– Världen har inte stannat, även om det ibland känns och ser ut så. Pandemin har knappt påverkat vårt bolag alls, om vi pratar siffror. På ett mänskligt plan kan väl ingen formulera hur skrämmande och sorligt detta är för alla drabbade.

Håkan Edvardsson
Reporter.se

En ny CUBO 500 står nu på en installationsvåning, plan 13, på Linköpings Universitetssjukhus.

Högre prestanda i Linköping

2020-03-10
– Linköpings universitetssjukhus behöver det bästa vatten som går att få. Samtidigt används allt mer ultrarent vatten i sjukhusens processer. Därför installerar vi nu en CUBO 500 som specifikt försörjer operationssalar, thoraxklinik och klinisk kemi och därmed minskar trycket på sterilcentralens renvattenproduktion, konstaterar PWS projektledare och produktionstekniker Janke Wiklund som leder insatsen.
 
Sedan 2007 försörjer en renvattenanläggning signerad PWS sjukhusets sterilcentral med renvatten. Nu byts diskmaskinerna och autoklaverna ut och då räcker renvattnet inte längre till både sterilcentralen och andra avdelningar. Lösningen är ovannämnda CUBO som producerar 500 liter ultrarent vatten i timmen.
 
– Förändringen betyder också en hel del rörarbeten för att optimera flödet av renvatten i sterilcentralen. Där går vi till exempel från enkla till dubbla slingor. Det handlar om cirka 500 meter renvattenrör när allt är klart 2021. Vad som komplicerar saken något är att sterilcentralen är i drift när arbetena utförs, men vi har lång erfarenhet av sådant också, konstaterar Janke Wiklund.
 
Den CUBO som försörjer operationssalar, thoraxklinik och klinisk kemi driftsattes i slutet av februari. PWS samarbetspartner Getinge levererar de nya maskinerna till sterilcentralen. Janke Wiklund sammanfattar:
 
– Med den här investeringen i en ny CUBO och nya renvattenslingor höjer Linköpings universitetssjukhus prestandan och säkerheten i sin renvattenproduktion ytterligare, vilket i sin tur höjer driftsäkerheten i de nya diskmaskinerna och autoklaverna.

 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Sedan 2017 är en CUBO i drift här på Hospital General Plaza de la Salud.
De senaste renvattenanläggningarna till Dominikanska Republiken installeras i nya Ciudad Sanitaria Dr Luis E. Aybar.

CUBO till prestigeprojekt i Karibien

2020-01-30
Ytterligare två CUBO exporteras till Dominikanska Republiken, en CUBO 500 och en CUBO 150. Eftersom de levereras till, och specialanpassas för, Getinge bär de namnet Getinge WPT.
 
– De installeras i ett nytt medicinskt centrum, ”Nueva Ciudad Sanitaria Dr Luis E. Aybar”, i byggnader specialbyggda för kardiologi, allmän kirurgi och mödravård. Det är ett mycket stort projekt för Dominikanska Republiken, konstaterar Marisol Escudero Gómez, Business Area Manager Latin America vid PWS samarbetspartner Getinge.
– Ordern följer på leveransen av en enhet till ”Hospital General Plaza de la Salud” 2017. Den kunden har gett väldigt positiv feedback, har inte haft några problem med sin renvattenaläggning och är mycket nöjd, intygar Marisol Escudero Gómez, som är baserad i Mexico.
 
Lars Wiklund, PWS VD och grundare och konstruktör av CUBO, var i Mexico City och besökte Getinges personal i samband med tidigare leverans. Han konstaterar att de båda anläggningarna till Dominikanska Republiken är de första som tillverkas enligt den ETL-certifiering som CUBO/Getinge WPT nyligen erhöll.
 
– Det betyder att de innehåller ett antal speciella komponenter och möter elstandarden för USA och Kanada. Våra vattenreningsanläggningar till Dominikanska Republiken ingår i en större lösning där de tillverkar det renvatten som krävs för att Getingens diskmaskiner och autoklaver ska fungera optimalt och rengöra och sterilisera operationsutrustning, berättar Lars Wiklund.
 
Anläggningarna byggs vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. De levereras i månadsskiftet februari/mars.

 Håkan Edvardsson
Reporter.se

2019


Expansiva Norrlands Universitetssjukhus i Umeå är mycket noga med sin vattenkvalitet.

”Maskinerna går som tåget”

2019-12-05
UMEÅ
Två stora CUBO original.
Två CUBO Compact.
Två CUBO Mini.
– Maskinerna går som tåget. De har i princip ingen down time och är lätta att underhålla, säger Jon Lycksell, tekniker vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå som har världens högsta koncentration av olika CUBO-enheter.

 
Den senaste vattenreningsanläggningen levererades vecka 45. Den ersätter två gamla centralanläggningar som levererat vatten till forsknings- och utbildningsverksamheten. Även rörsystemet som ansluter till den aktuella sterilcentralen uppdateras. Servicetekniker från PWS övervakar driftsättningen av anläggningen.
 
– Vi levererar två CUBO 500 EDI i vilket ger en samlad kapacitet på hela 1 000 liter renvatten i timmen. Två pumpar som trycker ut vattnet i fem respektive sex slingor ingår också i det senaste vi levererar till Umeå, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.
 
Norrlands Universitetssjukhus, med Region Västerbotten som huvudman, har ett flertal olika fastigheter. I sterilcentralen från 2011 finns två CUBO Compact. Två CUBO Mini är installerade vid diskcentraler i andra fastigheter, där de försörjer autoklaverna just där med renvatten.
 
– Vi har olika behov av renvatten i verksamheten, så det är naturligt att skaffa renvattenanläggningar med olika prestanda, det är en fråga om rätt logistik. PWS lösningar motsvarar de olika behoven och har den driftsäkerhet vi måste ha. Personalen deras vet också vad de gör, fastslår Jon Lycksell.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS tekniker Martin Lund servar anläggningen i källarplan på Biomedicum.
En specialbyggd CUBO-rigg producerar renvattnet som ständigt pumpas runt i de 14 looparna.
Biomedicum är ett av Europas nyaste, största och mest avancerade forskningslabb med plats för 1 600 forskare och övrig personal. Verksamheten kräver massor av renvatten.
Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin. Arkitektfirman CF Möller ritade huset.

Största projektet prisat

2019-11-11

SOLNA
– I våras utsågs Biomedicum till Årets Bygge 2019. Sedan dess har även intresset för vår insats, att projektera, producera och distribuera allt renvatten, ökat. Vi står på tröskeln till liknande projekt, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Biomedicum byggdes av Akademiska Hus för Karolinska Institutets räkning. Kostnaden för det elva våningar höga huset blev drygt två miljarder kronor, långt under budget. Dessutom färdigställdes det mycket avancerade forskningslaboratoriet snabbare än beräknat. Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda utnämning.
 
– Det var alltid god ordning och bra stämning på bygget. Folk var klara med sitt på utsatt tid och gjorde det de skulle. För vår del var de utrymmen vi behöver i källaren och på våningsplanen klara när vår renvattenanläggning och renvattenrören skulle monteras, berättar tekniker Martin Lund som nu ansvarar för service av anläggningen.
 
Förutom en specialdesignad vattenreningsanläggning med flera reningssteg och en enorm kapacitet på fyra kubikmeter renvatten per dygn projekterade och drog PWS även 14 olika loopar till massor av tappställen i huset. Totalt är det cirka en mil slingor som vattnet alltid cirkulerar i, för att eliminera påväxt av bakterier.
 
– Sammantaget är detta vårt mest avancerade och största projekt någonsin. Kraven på vattnet är extrema och samtidigt är det många loopar med olika tryck beroende på vilken våning vattnet skall upp på. Vi har ett gott kunnande inom vattenkemi och även stort know-how när det kommer till rördragning och tryckberäkning. Ryktet om det är spritt i branschen via detta och liknande projekt, konstaterar Lars Wiklund.
 
Wiklund hänvisar till det faktum att Biomedicum har landets största renvattenanläggning inom laboratorievärlden. Och att PWS även byggt den näst största, på Biocentrum i Uppsala. Samt att anläggningar och rördragningar signerade bolaget, med huvudkontor och produktionsanläggning i Falun, sörjer för allt renvatten till Karolinska Sjukhuset och Karolinska Institutet. För att bara nämna några exempel ur bolagets 18-åriga historia.
 
– Ingen inblandad är överraskad över att Biomedicum blev Årets Bygge. Det är imponerande att man har sådan ordning när det gäller en så avancerad fastighet, både arkitektoniskt och funktionellt. Jag förstår att andra med liknande projekt följer det i spåren, säger Lars Wiklund och avslutar:
– Även om man bygger i mindre skala finns det mycket att lära av byggprocessen runt Biomedicum. Vi bidrar med vår input till intresserade, men exakt vilka projekt som kommer ur de diskussionerna är det för tidigt att gå in på i dagsläget.
 
 
BIOMEDICUM
Byggherre/projektledning: Akademiska Hus.
Entreprenör: Skanska.
Byggtid: Fem år.
Bruttoarea: 65 000 m2.
Kostnad: 2 050 Miljoner.
Renvattenanläggning: CUBO, 4 m3 vatten/dygn.
Renvattendistribution: 14 loopar i elva våningar.
 

Håkan Edvardsson
Reporter.se
PWS Senior Application Specialist Jim Wisser, till höger, ledde utbildningen av tekniker i USA.
Sista utbildningstillfället för Getinges serviceansvariga i USA är också startskottet för försäljningen av CUBO där, som i Getinges versioner benämns Getinge WPT.
– Insteget på den amerikanska marknaden är en verklig milstolpe för oss, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.

Historisk order till USA

2019-09-26
PWS har tagit en första order till USA. Två CUBO Compact 500 med EDI lämnar huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun sista veckan i september.
– Det är historiskt och väldigt, väldigt stort för oss. Man ska vara försiktig med att ta till så stora ord, men i det här fallet är det befogat, säger Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Jenny Jansson, operativ chef, ansvarar för att de avancerade vattenreningsanläggningarna monteras och levereras som avtalat. Till saken hör att det i PWS monteringshall även finns maskiner destinerade till Hongkong, Singapore, Australien och Sverige i samma stund.
 
– Genom vår samarbetspartner Getinge tillverkar vi redan för export, men marknadsprognoserna för USA slår allt vi hittills mött. Nu ska vi verka för att de blir verklighet också. I de planer vi nu drar upp för framtiden ingår expansion och större lokaler, men i dagsläget är inget beslutat, konstaterar Jenny Jansson.
 
Beställningar till USA följer på fem års marknadsbearbetning. På Getinges bas i staden Rochester i staten New York har en CUBO Compact testkörts och demonstrerats.
– Vi kom fram till att den bästa vägen ut på USA-marknaden var att visa tekniker, operatörer och slutanvändare fördelarna med CUBO: n. Därefter, alltså nu, är det tid för säljarna att presentera den för inköpssidan på allvar. Och då kom första ordern omedelbart, berättar Lars Wiklund.
 
Den ena maskinen ska till AtlantiCare Center for Orthopedic Surgery i New Jersey, exakt var den andra installeras har inte kommunicerats. Men klart är att båda i första hand ska försörja Getinges diskmaskiner och autoklaver på plats med renvatten, för att säkra optimal drift och fläckfri rengöring av operationsgods och kirurgiska verktyg. I oktober åker en PWS-tekniker över för support vid installation och driftstart.
 
– Eftersom vi utbildat Getinges personal på plats utförs drift och löpande service därefter av dom. Det är samma ordning som vi har på andra håll i världen. Eftersom våra anläggningar loggar centrala parametrar, har automatiska larmfunktioner och även kan övervakas över nätet är det smidigt för kunderna att kontrollera, analysera och justera driften, avslutar Jenny Jansson.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS kompakta renvattenanläggning installerades i den nya sterilcentralen.
En loop med renvattenrör och filter monterades också av PWS tekniker.

Ännu en CUBO till sjukhus i norr

2019-09-12
Sjukhuset i Örnsköldsvik installerar också en CUBO när de bygger om och moderniserar sin sterilcentral. Det skedde i augusti och även i detta fall är uppdraget ett resultat av PWS samarbete med Getinge, som bland annat tillverkar autoklaver och diskmaskiner för att rengöra och sterilisera operationsutrustning. PWS drog också en slinga med renvattenrör, något som självfallet gjordes av PWS egen personal.

– Vår maskin, som bär namnet Getinge PWT när den anpassas till Getinges produktfamilj, kompletterar deras utbud. Det är naturligt för dem att säkra driften på sina maskiner och kvaliteten på sin rengöringsprocess genom att använda renvatten, fritt från ämnen som kan påverka slutresultatet och maskinslitaget negativt. I Örnsköldsvik är det en CUBO 150 vi installerat.
 
Det säger Lars Wiklund som är VD och grundare av PWS och som dessutom är mannen bakom CUBO/WPT. Örnsköldsvik är bara ett av flera sjukhus och lasarett i norra Sverige som den senaste tiden valt CUBO/Getinge WPT till sina moderniserade och ombyggda sterilcentraler. Liknande lösningar finns bland annat i Sollefteå, Sundsvall och Härnösand.
 
– Det är alltid lika roligt när ett jobb leder till ett annat, inom ett nätverk eller en grupp som uppenbarligen har kontakt med varandra och tipsar varandra om det dom är nöjda med. Det är förtroenden som förpliktar och som vi är glada och stolta över att få förvalta, avslutar Lars Wiklund.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

  • bollnas-1
  • bollnas-2
  • bollnas-3
  • bollnas-4
Niklas, en av PWS tekniker, ansvarade för installation och driftsättning i Bollnäs.

Aleris satsar på CUBO

2019-08-15
BOLLNÄS.
En CUBO Compact 500 har installerats i Bollnäs sjukhus. Den producerar renvatten till operationsavdelningens sterilcentral och diskrum. Avdelningen drivs av Aleris på uppdrag av Region Gävleborg och patienterna kommer från hela Gävleborg. Här görs planerade ingrepp inom ortopedi, kirurgi och urologi.

–  Vår anläggning har varit i drift sedan maj månad då vår tekniker Niklas installerade den. Aleris valde att komplettera CUBO: n med två sterilfilter och ett MB-filter. Förutom detta ingick också dragning av renvattenrör i uppdraget, berättar Lars Wiklund, PWS VD och grundare och fortsätter:

– Region Gävleborg har vi utfört uppdrag åt tidigare, men det är första gången vi levererar till privata vårdkoncernen Aleris. Det är alltid kul med nya kunder och med tanke på deras storlek och spridning i landet bör inte denna första gång bli den sista.

Som alltid installerades CUBO: n på mindre än en dag. Alla anläggningar monteras och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun innan de levereras och driftsätts av bolagets tekniker på plats. I drift kan CUBO: n sedan övervakas via intranet, internet och en touch screen i fronten.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Kompakta och driftsäkra Getinge WPT 150, från PWS, på plats i den nya sterilcentralen vid Sollefteå sjukhus.

Modern sterilcentral i Sollefteå

2019-06-12
Sollefteå sjukhus väljer CUBO när de moderniserar sin sterilcentral; maskinparken för diskning och sterilisering av operationsinstrument och operationsutrustning. Ordern är ett samarbete med Getinge. CUBO:n anpassas till deras och kundens önskemål och bär modellnamnet Getinge WPT 150.
 
– Tidigare har vanligt kommunalt vatten använts i diskmaskinerna och autoklaverna i Sollefteå. Med vår kompakta renvattenanläggning får de maskinerna, enkelt uttryckt, dubbelt så lång livslängd och behöver hälften så mycket service och underhåll. Detta eftersom vattnet renas från mineraler, salter, kalk och annat som kan störa driften och påverka godsets renhet, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Maskinen tillverkades vid PWS huvudkontor och tillverkningsanläggning i Falun och är nu installerad och driftsatt vid Sollefteå sjukhus. PWS tekniker har även dragit en kortare renvattenslinga.
 
– Det monterades också dubbla sterilfilter på utgående vatten för att avlägsna eventuella mikroorganismer. Totalt tog vår insats omkring en vecka, avslutar Lars Wiklund.



Håkan Edvardsson
Reporter.se

Karolinska Institutet, KI, har en renvattenanläggning liknande den som ska installeras vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket väljer CUBO

2019-05-07
UPPSALA.
PWS säkrar ännu ett prestigeuppdrag i Uppsala. Efter att ha vunnit en upphandling ska PWS leverera en CUBO 500 EDI till Livsmedelsverket.
– Sveriges tätaste koncentration av CUBO: s kommer att finnas i den avancerade forskningsmiljön hos Livsmedelsverket, Veterinär- och husdjurscentrum, Biomedicinskt centrum och Hubben/Uppsala Science Park. Det är både hedrande och roligt, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

 
Det nya hus Livsmedelsverket ska husera i är döpt efter Anders Celsius, som gav namn åt temperaturenheten. Bygget är påbörjat. PWS insatser inleds med rördragning under försommaren.
 
– Avgörande i sammanhanget var att vi kunde visa bra referenser från liknande projekt och i det här fallet finns de några hundra meter bort. Det uppskattar byggherren, entreprenören och slutanvändaren. Även på VHC, Biocentrum och Hubben var kraven höga, såväl på själva vattenreningsanläggningarna som på rördragningen och genomförandet av entreprenaden, säger Lars Wiklund.
 
Livsmedelsverkets laboratorieverksamhet kräver en stor mängd renvatten. Därför kompletteras CUBO: n med en rigg där en större tank, extra pumpar och filterhus placeras. En snarlik lösning är redan idag i drift vid bland annat Karolinska Institutet, KI.
 
– Vår CUBO och riggen konstrueras vid huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun. Sedan monteras allt smidigt på plats. Det som tar tid i Celsius-fastigheten i Uppsala är den omfattande rördragningen i flera plan, därför drar vi igång den snarast möjligt, avslutar Lars Wiklund.

CUBO TILL LIVSMEDELSVERKET.
Anläggning: CUBO 500 EDI.
Extra: Extern tank på 1 000 liter.
Fyra pumpar. Åtta filterhus.
Renvattenrör: 1,5 km i fyra slingor i flera våningar.
Kapacitet: 500 liter renvatten/timme.
Projekttid: Sommar 2019 – sommar 2020.
Byggherre: Vasakronan.
Slutanvändare: Livsmedelsverket.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

Utbildning i Sydkorea

2019-04-05
Vår Senior Application Specialist Jim Visser är nyss hemkommen från Sydkorea. Under sin vistelse där har han utbildat personal vid Samsung Medical Center, Gangnam/Seoul (SMC) i handhavande och underhåll. SMC som öppnade 1994 har 1.979 sängplatser och har de senaste 20 åren mottagit flera utmärkelser för sin högkvalitativa vård.

I och med vårat samarbete med Getinge Group står i dag en Cubo Compact 500 RO (WPT 500) på SMC's canceravdelning.

Cubo 1200 på väg

2019-03-29
Det krävs lite logistiskt stöd för att få iväg en anläggning som den vi skickade till Huddinge Nya Sterilcentral. "Riggen", med en vikt på ca.600 kg och en längd på ca. 2.8 meter, kommer på plats att kunna producera 1200 liter renvatten per timme.

  • 20190328_095827
  • 20190329_092725
  • 20190329_093041
  • 20190329_093154
  • img_38891

Ny kund inom ny sektor

2019-02-26
– Vi har levererat vår första CUBO/Getinge WPT som ska användas i ett tvätteri. Jag funktionstestade och driftsatte den i mitten av januari och allt gick som planerat. Den producerar nu renvatten som används i en autoklav där operationsrockar steriliseras.

Det säger Gustav Andersson, servicetekniker vid PWS, efter sitt uppdrag vid stortvätteriet Uudenmaan Sairaalapesula i Järvenpää, 38 kilometer norr om Helsingfors. Där tvättas årligen nio miljoner kilo textilier, bolagets omsättning är 20 miljoner Euro.

– Förutom installationen, med kundspecifik programmering, höll jag även en kort utbildning för fastighetstekniker och personal. Nu har de grundkunskaper i hur maskinen fungerar och kan enkelt fylla på salt och byta filter, konstaterar Andersson som tidigare driftsatt maskiner i bland annat Australien och Norge.

Anläggningen till Helsingfors levererades via samarbetspartnern Getinge. Deras CUBO-enheter går under namnet Getinge WPT (Water Pre-Treatment). Leveransen till tvätterianläggningen betyder också att PWS kan notera ännu en ny kund i sina orderböcker. Tidigare CUBO-leveranser till finska sjukhus i regionen bidrog till den nya ordern. 

– Det är kul att se att vår maskin kan användas på flera olika sätt, i många olika miljöer. I det här fallet installerades den på en existerande slinga, där en äldre vattenrening tidigare funnits, så det var ett mycket smidigt uppdrag.

Reporter.se
Håkan Edvardsson