Nyheter

PWS Senior Application Specialist Jim Wisser, till höger, ledde utbildningen av tekniker i USA.
Sista utbildningstillfället för Getinges serviceansvariga i USA är också startskottet för försäljningen av CUBO där, som i Getinges versioner benämns Getinge WPT.
– Insteget på den amerikanska marknaden är en verklig milstolpe för oss, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.

Historisk order till USA

2019-09-26
PWS har tagit en första order till USA. Två CUBO Compact 500 med EDI lämnar huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun sista veckan i september.
– Det är historiskt och väldigt, väldigt stort för oss. Man ska vara försiktig med att ta till så stora ord, men i det här fallet är det befogat, säger Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Jenny Jansson, operativ chef, ansvarar för att de avancerade vattenreningsanläggningarna monteras och levereras som avtalat. Till saken hör att det i PWS monteringshall även finns maskiner destinerade till Hongkong, Singapore, Australien och Sverige i samma stund.
 
– Genom vår samarbetspartner Getinge tillverkar vi redan för export, men marknadsprognoserna för USA slår allt vi hittills mött. Nu ska vi verka för att de blir verklighet också. I de planer vi nu drar upp för framtiden ingår expansion och större lokaler, men i dagsläget är inget beslutat, konstaterar Jenny Jansson.
 
Beställningar till USA följer på fem års marknadsbearbetning. På Getinges bas i staden Rochester i staten New York har en CUBO Compact testkörts och demonstrerats.
– Vi kom fram till att den bästa vägen ut på USA-marknaden var att visa tekniker, operatörer och slutanvändare fördelarna med CUBO: n. Därefter, alltså nu, är det tid för säljarna att presentera den för inköpssidan på allvar. Och då kom första ordern omedelbart, berättar Lars Wiklund.
 
Den ena maskinen ska till AtlantiCare Center for Orthopedic Surgery i New Jersey, exakt var den andra installeras har inte kommunicerats. Men klart är att båda i första hand ska försörja Getinges diskmaskiner och autoklaver på plats med renvatten, för att säkra optimal drift och fläckfri rengöring av operationsgods och kirurgiska verktyg. I oktober åker en PWS-tekniker över för support vid installation och driftstart.
 
– Eftersom vi utbildat Getinges personal på plats utförs drift och löpande service därefter av dom. Det är samma ordning som vi har på andra håll i världen. Eftersom våra anläggningar loggar centrala parametrar, har automatiska larmfunktioner och även kan övervakas över nätet är det smidigt för kunderna att kontrollera, analysera och justera driften, avslutar Jenny Jansson.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS kompakta renvattenanläggning installerades i den nya sterilcentralen.
En loop med renvattenrör och filter monterades också av PWS tekniker.

Ännu en CUBO till sjukhus i norr

2019-09-12
Sjukhuset i Örnsköldsvik installerar också en CUBO när de bygger om och moderniserar sin sterilcentral. Det skedde i augusti och även i detta fall är uppdraget ett resultat av PWS samarbete med Getinge, som bland annat tillverkar autoklaver och diskmaskiner för att rengöra och sterilisera operationsutrustning. PWS drog också en slinga med renvattenrör, något som självfallet gjordes av PWS egen personal.

– Vår maskin, som bär namnet Getinge PWT när den anpassas till Getinges produktfamilj, kompletterar deras utbud. Det är naturligt för dem att säkra driften på sina maskiner och kvaliteten på sin rengöringsprocess genom att använda renvatten, fritt från ämnen som kan påverka slutresultatet och maskinslitaget negativt. I Örnsköldsvik är det en CUBO 150 vi installerat.
 
Det säger Lars Wiklund som är VD och grundare av PWS och som dessutom är mannen bakom CUBO/WPT. Örnsköldsvik är bara ett av flera sjukhus och lasarett i norra Sverige som den senaste tiden valt CUBO/Getinge WPT till sina moderniserade och ombyggda sterilcentraler. Liknande lösningar finns bland annat i Sollefteå, Sundsvall och Härnösand.
 
– Det är alltid lika roligt när ett jobb leder till ett annat, inom ett nätverk eller en grupp som uppenbarligen har kontakt med varandra och tipsar varandra om det dom är nöjda med. Det är förtroenden som förpliktar och som vi är glada och stolta över att få förvalta, avslutar Lars Wiklund.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

  • bollnas-1
  • bollnas-2
  • bollnas-3
  • bollnas-4
Niklas, en av PWS tekniker, ansvarade för installation och driftsättning i Bollnäs.

Aleris satsar på CUBO

2019-08-15
BOLLNÄS.
En CUBO Compact 500 har installerats i Bollnäs sjukhus. Den producerar renvatten till operationsavdelningens sterilcentral och diskrum. Avdelningen drivs av Aleris på uppdrag av Region Gävleborg och patienterna kommer från hela Gävleborg. Här görs planerade ingrepp inom ortopedi, kirurgi och urologi.

–  Vår anläggning har varit i drift sedan maj månad då vår tekniker Niklas installerade den. Aleris valde att komplettera CUBO: n med två sterilfilter och ett MB-filter. Förutom detta ingick också dragning av renvattenrör i uppdraget, berättar Lars Wiklund, PWS VD och grundare och fortsätter:

– Region Gävleborg har vi utfört uppdrag åt tidigare, men det är första gången vi levererar till privata vårdkoncernen Aleris. Det är alltid kul med nya kunder och med tanke på deras storlek och spridning i landet bör inte denna första gång bli den sista.

Som alltid installerades CUBO: n på mindre än en dag. Alla anläggningar monteras och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun innan de levereras och driftsätts av bolagets tekniker på plats. I drift kan CUBO: n sedan övervakas via intranet, internet och en touch screen i fronten.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Kompakta och driftsäkra Getinge WPT 150, från PWS, på plats i den nya sterilcentralen vid Sollefteå sjukhus.

Modern sterilcentral i Sollefteå

2019-06-12
Sollefteå sjukhus väljer CUBO när de moderniserar sin sterilcentral; maskinparken för diskning och sterilisering av operationsinstrument och operationsutrustning. Ordern är ett samarbete med Getinge. CUBO:n anpassas till deras och kundens önskemål och bär modellnamnet Getinge WPT 150.
 
– Tidigare har vanligt kommunalt vatten använts i diskmaskinerna och autoklaverna i Sollefteå. Med vår kompakta renvattenanläggning får de maskinerna, enkelt uttryckt, dubbelt så lång livslängd och behöver hälften så mycket service och underhåll. Detta eftersom vattnet renas från mineraler, salter, kalk och annat som kan störa driften och påverka godsets renhet, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Maskinen tillverkades vid PWS huvudkontor och tillverkningsanläggning i Falun och är nu installerad och driftsatt vid Sollefteå sjukhus. PWS tekniker har även dragit en kortare renvattenslinga.
 
– Det monterades också dubbla sterilfilter på utgående vatten för att avlägsna eventuella mikroorganismer. Totalt tog vår insats omkring en vecka, avslutar Lars Wiklund.Håkan Edvardsson
Reporter.se

Karolinska Institutet, KI, har en renvattenanläggning liknande den som ska installeras vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket väljer CUBO

2019-05-07
UPPSALA.
PWS säkrar ännu ett prestigeuppdrag i Uppsala. Efter att ha vunnit en upphandling ska PWS leverera en CUBO 500 EDI till Livsmedelsverket.
– Sveriges tätaste koncentration av CUBO: s kommer att finnas i den avancerade forskningsmiljön hos Livsmedelsverket, Veterinär- och husdjurscentrum, Biomedicinskt centrum och Hubben/Uppsala Science Park. Det är både hedrande och roligt, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

 
Det nya hus Livsmedelsverket ska husera i är döpt efter Anders Celsius, som gav namn åt temperaturenheten. Bygget är påbörjat. PWS insatser inleds med rördragning under försommaren.
 
– Avgörande i sammanhanget var att vi kunde visa bra referenser från liknande projekt och i det här fallet finns de några hundra meter bort. Det uppskattar byggherren, entreprenören och slutanvändaren. Även på VHC, Biocentrum och Hubben var kraven höga, såväl på själva vattenreningsanläggningarna som på rördragningen och genomförandet av entreprenaden, säger Lars Wiklund.
 
Livsmedelsverkets laboratorieverksamhet kräver en stor mängd renvatten. Därför kompletteras CUBO: n med en rigg där en större tank, extra pumpar och filterhus placeras. En snarlik lösning är redan idag i drift vid bland annat Karolinska Institutet, KI.
 
– Vår CUBO och riggen konstrueras vid huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun. Sedan monteras allt smidigt på plats. Det som tar tid i Celsius-fastigheten i Uppsala är den omfattande rördragningen i flera plan, därför drar vi igång den snarast möjligt, avslutar Lars Wiklund.

CUBO TILL LIVSMEDELSVERKET.
Anläggning: CUBO 500 EDI.
Extra: Extern tank på 1 000 liter.
Fyra pumpar. Åtta filterhus.
Renvattenrör: 1,5 km i fyra slingor i flera våningar.
Kapacitet: 500 liter renvatten/timme.
Projekttid: Sommar 2019 – sommar 2020.
Byggherre: Vasakronan.
Slutanvändare: Livsmedelsverket.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

Utbildning i Sydkorea

2019-04-05
Vår Senior Application Specialist Jim Visser är nyss hemkommen från Sydkorea. Under sin vistelse där har han utbildat personal vid Samsung Medical Center, Gangnam/Seoul (SMC) i handhavande och underhåll. SMC som öppnade 1994 har 1.979 sängplatser och har de senaste 20 åren mottagit flera utmärkelser för sin högkvalitativa vård.

I och med vårat samarbete med Getinge Group står i dag en Cubo Compact 500 RO (WPT 500) på SMC's canceravdelning.

Cubo 1200 på väg

2019-03-29
Det krävs lite logistiskt stöd för att få iväg en anläggning som den vi skickade till Huddinge Nya Sterilcentral. "Riggen", med en vikt på ca.600 kg och en längd på ca. 2.8 meter, kommer på plats att kunna producera 1200 liter renvatten per timme.

  • 20190328_095827
  • 20190329_092725
  • 20190329_093041
  • 20190329_093154
  • img_38891

Ny kund inom ny sektor

2019-02-26
– Vi har levererat vår första CUBO/Getinge WPT som ska användas i ett tvätteri. Jag funktionstestade och driftsatte den i mitten av januari och allt gick som planerat. Den producerar nu renvatten som används i en autoklav där operationsrockar steriliseras.

Det säger Gustav Andersson, servicetekniker vid PWS, efter sitt uppdrag vid stortvätteriet Uudenmaan Sairaalapesula i Järvenpää, 38 kilometer norr om Helsingfors. Där tvättas årligen nio miljoner kilo textilier, bolagets omsättning är 20 miljoner Euro.

– Förutom installationen, med kundspecifik programmering, höll jag även en kort utbildning för fastighetstekniker och personal. Nu har de grundkunskaper i hur maskinen fungerar och kan enkelt fylla på salt och byta filter, konstaterar Andersson som tidigare driftsatt maskiner i bland annat Australien och Norge.

Anläggningen till Helsingfors levererades via samarbetspartnern Getinge. Deras CUBO-enheter går under namnet Getinge WPT (Water Pre-Treatment). Leveransen till tvätterianläggningen betyder också att PWS kan notera ännu en ny kund i sina orderböcker. Tidigare CUBO-leveranser till finska sjukhus i regionen bidrog till den nya ordern. 

– Det är kul att se att vår maskin kan användas på flera olika sätt, i många olika miljöer. I det här fallet installerades den på en existerande slinga, där en äldre vattenrening tidigare funnits, så det var ett mycket smidigt uppdrag.

Reporter.se
Håkan Edvardsson

Kullbergska sjukhusets CUBO 300 testkörs på plats efter installation.

CUBO ökar livslängden i Katrineholm

2019-02-13
Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Det är den senaste kunden som investerar i en avancerad renvattenanläggning från Pure Water Scandinavia. Sjukhuset väljer en CUBO 300 som ansluts till det befintliga rörsystemet.

Anläggningen, med en kapacitet på 300 liter renvatten per timme, installerades vid årsskiftet. Den är nyligen driftsatt av en tekniker från PWS tillsammans med personal från Kullbergska sjukhuset. 

– Med tanke på att sjukhuset enbart haft avhärdare som vattenrening tidigare och att vår teknik är ny för underhållspersonalen i Katrineholm ville vi ta tillfället i akt och informera dom om CUBOns funktion och uppbyggnad. Eftersom CUBOn kan övervakas och styras via en touch screen och via nätet är det sedan mycket enkelt för dom att hålla koll på sin anläggning, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.

Renvattnet från CUBOn ska pumpas ut till diskmaskiner och autoklaver på sjukhuset. Eftersom vattnet nu blir superrent minskas slitaget på dessa enheter samtidigt som operationsgodset blir än renare.
– Med rätt renvatten ökar livslängden på diskmaskiner och autoklaver, vilket i praktiken ger en betydande besparing för sjukhuset över tid. Det är roligt att vi kan hjälpa ännu en ny kund att uppnå det, menar Lars Wiklund.

Håkan Edvardsson
Reporter.se

Ny mark för PWS. En sterilcentral i ett storsjukhus i Hong Kong får numera sitt renvatten från en WPT 500 E.

Historisk CUBO/WPT till Hong Kong

2019-01-21
En CUBO/WPT 500 E har skrivit ett nytt kapitel i Pure Water Scandinavias historia. Den är den första renvattenanläggning som exporteras till Kina, genom en leverans till ett sjukhus i Hong Kong. Kapaciteten är 500 liter ultarent vatten per timme och E anger att även reningssteget EDI, elektroavjonisering, installerats i den kompakta maskinen.​​​​​​​
​​​​​​​

– Ordern kom via vår samarbetspartner Getinge och som bekant heter maskinerna som anpassas till dom WPT, vilket står för Water Pre Treatment. Även denna maskin monterades här vid huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun, berättar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

På plats i Hong Kong installerades och driftsattes anläggningen av en Getinge-tekniker som vidareutbildats av PWS Senior Application Specialist Jim Visser. Det skedde i samband med att ett flertal maskiner levererades till Australien våren 2017. I Brisbane samlade man då ett flertal tekniker från regionen.

– Det var en övning som föll mycket väl ut för alla parter. Och det underlättade definitivt vår och Getinges entré med CUBO/WPT på den väldigt speciella kinesiska marknaden. Extra glädjande är att det finns en avsiktsförklaring för leverans av ytterligare två maskiner till Hong Kong under 2019, konstaterar Lars Wiklund.

Reporter.se
Håkan Edvardsson