Nyheter

PWS firar 20år!

2021-09-22
Pure Water Scandinavia AB firar 20 år i branschen. Detta uppmärksammades genom att årets konferens skedde på Sundbyholms Slott i Eskilstuna.
​​​​​​​Middagen gick i 1700-tals tema med tidsenliga kläder, röda mattan och kanonsalut.

Servicebyggnad 57 beskrivs som navet för sjukvården inom Malmö sjukhusområde. Två seriekopplade CUBOs från PWS säkrar renvatten dygnet runt.
Region Skåne väljer återigen PWS och CUBO för att producera renvatten till sin verksamhet.

Dubbel dubbelorder till Region Skåne

2021-09-06
Region Skåne väljer CUBO till det nya, stora servicehuset vid Malmö Allmänna sjukhus, MAS, och den avancerade laboratoriemedicin-avdelningen i Blocket vid Lunds Universitetssjukhus.

 – När våra renvattenanläggningar installerats i höst har vi sex CUBO på plats i Lund och tre i Malmö. Vi är hedrade över att få nya ordrar från regionen i deras storsatsningar på framtidens sjukvård, säger Lars Wiklund, sälj- och marknadsansvarig vid PWS.
 
I Malmö kommer två CUBO:s att installeras i hus 57 för att säkra ett ständigt flöde av renvatten till laboratorier och provtagning. Lösningen tillåter att båda maskinerna körs samtidigt eller var för sig. De producerar renvatten som pumpas in i en tank, därifrån går renvattnet via renvattenledningar ut till användarna.
 
– Med CUBO får kunden en kostnadseffektiv lösning som kan tas i bruk samma dag den ställs på plats. Konkurrenternas lösningar betyder specialkonstruktioner och lång byggtid på plats, vilket också driver upp kostnaderna, konstaterar Lars Wiklund som startade 20-årsjubilerande PWS 2001 och även uppfunnit CUBO.
 
En av de första CUBO som installerades köptes av Region Skåne till handkirurgen vid MAS. Den senaste leveransen sker under hösten. Tekniker från PWS installerar och driftsätter på plats. Alla CUBO byggs och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun inför leverans.
– Vad gäller det senaste uppdraget i Lund installerade vi en CUBO på ett annat våningsplan i den fastigheten, Blocket, 2018. Universitetssjukhuset expanderar ständigt och det är jättekul att vi är med på deras resa. Denna gång är det laboratoriemedicin i Blocket som behöver säkra tillgång till renvatten, förklarar Lars Wiklund.
 
Även för Lund faller valet denna gång på en lösning med två sammankopplade CUBOs. När det är klart har följande avdelningar vid Universitetssjukhuset i Lund renvatten producerat av en anläggning från PWS: klinisk genetik, riskobduktion, ögonoperation, laboratoriemedicin, sterilcentral.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Intervju med Lars Wiklund

2021-06-17
Under våren kom Företagarna Falun's reporter Pelle Marklund på besök och intervjuade PWS grundare Lars Wiklund.
Klicka nedan för att komma till intervjun på deras Facebook-sida.

Renvatten till St. Mary Mercy Hospital i Livonia, Michigan produceras inom kort med en avancerad renvattenanläggning utvecklad och tillverkad i Falun, Dalarna.

Stor leverans till USA

2021-05-25
– I april skickades fyra CUBO/Getinge WPT till USA. De ska till sjukhus i Michigan och Virginia och är de första anläggningarna som går i kommersiell drift i USA. Tidigare har vi skeppat över anläggningar som delvis tjänat som demoanläggningar. De här ordrarna kan vara inledningen på ett genombrott på den gigantiska nordamerikanska marknaden, säger Lars Wiklund, PWS grundare och ansvarig för marknad och försäljning.

 Anläggningarna tas i drift under försommaren. De ingår i ett koncept för avancerade sterilcentraler som säljs och levereras av PWS globala samarbetspartner Getinge. Därför specialanpassas de och bär namnet Getinge WPT, där WPT står för Water Pre Treatment.
– Vi har jobbat i över sju år för att komma in på marknaden i USA. Strax innan pandemin bröt ut 2020 var den extremt omfattande test- och certifieringsprocessen klar men sedan stannade allt upp, konstaterar Lars Wiklund som också har uppfunnit de kompakta CUBO/WPT-maskinerna.
 
PWS maskiner ersätter en annan tillverkares anläggningar i Getinges totalkoncept i USA. Teoretiskt kan det leda till hisnande volymer, enbart staden New York har exempelvis fler sjukhus än Sverige. Men enligt Lars Wiklund landar en realistisk prognos för de kommande åren på 40 - 50 CUBO/WPT årligen.
– Det tar alltid lång tid innan projekt och marknadsbearbetningar av den här storleken når sin fulla potential. När pandemin så tillåter kommer en grupp centralt placerade tekniker från USA över till oss i Falun för att lära sig maskinerna i detalj, en uppföljning på en utbildning vi tidigare genomförde i USA. Vi har kört liknande utbildningar för Getinges tekniker i Asien och det är en långsiktig investering som ger resultat på marknaden.
 
Anläggningarna är en WPT 500 E Duplex (två sammankopplade WPT 500 E) som ska till St. Mary Mercy Hospital i Livonia, Michigan, en WPT 500 E till Virginia Commonwealth University Health i Richmond, Virginia och en WPT 150 E till Princess Anne Ambulatory Surgery i Virginia Beach, Virginia.
Bokstaven E markerar att reningssteget EDI, elektroavjonisering, ingår. För att den nödvändiga USA-certifieringen ska upprätthållas kontrollerar särskilda inspektörer PWS produktion och processer en gång i kvartalet, på plats vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
 
– Tar man ett steg tillbaka och reflekterar lite över vårt företags 20-åriga historia är det fantastiskt att vi har skapat en möjlighet att lyckas även i USA. Med ett starkt moderbolag som Sdiptech i ryggen har vi musklerna att hantera även ett sådant steg, när det än kommer. Det kan alla vi inom PWS känna oss stolta över, slutar Lars Wiklund.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Från Dalarna till Virginia

2021-04-23
Inom några dagar lämnar ännu en renvattenanläggning våra lokaler i Falun. Denna gång går resan till Virginia i USA. Närmare bestämt VCU Health (Virginia Commonwealth University). Detta sker genom ett samarbete med Getinge Infection Control AB.

Alexander rengör maskinen innan det är dags att packa ihop den.

Packad och redo för upphämtning.

Delar av PWS rörinstallation och renvattenanläggning hos Xbrane i Retziuslaboratoriet i Solna, nära Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset.

PWS levererar supervatten till bioteknik

2021-03-12
Expansiva läkemedelspionjären Xbrane Biopharma är den första verksamheten som flyttar in i det totalrenoverade Retziuslaboratoriet. Till sin forskning om morgondagens läkemedel kräver de extremt rent renvatten, typ I-vatten. Den högsta vattenstandard som existerar.

 PWS, som projekterar, bygger och installerar byggnadens centrala renvattenanläggning har också fått i uppdrag att specialkonstruera Xbrane:s extra reningssteg, det som tar vattnet från typ II till typ I. Lars Wiklund, Marknad- och försäljningsansvarig på PWS utvecklar:
– Enkelt uttryckt är det en konstruktion med fyra olika komponenter som gör så att joninnehållet inte är mätbart, i vattnet finns enbart vattenmolekylens egen ledningsförmåga kvar. Kapaciteten blir två kubikmeter i timmen och vattnet kommer att cirkuleras i en intern loop hos Xbrane. Självfallet motsvarar även loopen de extrema kraven i sammanhanget.
 
PWS har, som ett av få bolag i landet, gjort denna typ av anläggningar tidigare. Förutom renvattenanläggningen är det 400 löpmeter renvattenrör och ett 20-tal tappunkter som installeras hos Xbrane. Monteringen av rören sker i november, samtidigt som anläggningen färdigställs vid PWS huvudkontor och produktionslokal i Falun.
 
– Vi har en extremt erfaren projektledare som ser till så att allt löper som planerat i det här prestigeprojektet. I slutet av Q1 2021 är vår insats klar, avslutar Lars Wiklund.
 
Xbrane är ett bioteknikbolag som utvecklar, tillverkar och producerar biosimiliarier. Det handlar exempelvis om hur läkemedel som idag framställs med en biologisk komponent ska kunna baseras på en syntetisk (biosimilarier). Det skulle exempelvis sänka kostnader för vissa mediciner mot cancer och autoimmuna sjukdomar som reumatism.

​​​​​​​​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS söker Teknisk Försäljningschef

2021-02-17
Är du den vi söker?


Jenny Jansson ny VD för Pure Water Scandinavia AB

2021-02-01
Den 1 januari 2021 tillträdde Jenny Jansson som ny VD för PWS.
Jenny har varit anställd som ekonomi/operativ chef inom företaget sedan 2016.
PWS’s tidigare VD, Lars Wiklund, finns kvar inom företaget men kommer nu lägga allt sitt fokus på försäljning och marknadsföring.
 
3 Snabba frågor
​​​​​​​
Hur känns det att bli utsedd till VD för PWS?
Det känns stort, riktigt utmanande och roligt!
 
Vilken blir den största utmaningen?
Att räcka till!
 
Vad är viktigast för dig i din nya roll?
Att vara tydlig, strukturerad, ödmjuk och drivande!

Tung Wah-sjukhuset i Hongkong får en ny sterilcentral med renvatten från PWS.
​​​​​​​
Maskinerna till Hongkong förses även med reningssteget EDI, därav modellnamnet Getinge WPT 500 E.


Leverans till Hongkong inleder 2021

2021-01-22
PWS inleder det nya året med ytterligare en leverans till Hongkong. Det är två CUBO/WPT 500 E som ska till anrika Tung Wah-hospital, det första allmänna sjukhuset i Hongkong. Produktion och testkörning görs i januari vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.

PWS har sedan tidigare tre CUBO i drift på sjukhus i Hongkong. Affärer gjorda genom PWS globala samarbetspartner Getinge, som även är beställare av de senaste maskinerna. När CUBO anpassas enligt Getinges önskemål heter den Getinge WPT, där WPT står för Water Pre Treatment.
 
– Nu gäller det två maskiner som sammankopplas och blir till en Duplex, en lösning vi gjort åt många andra kunder för att enkelt fördubbla kapaciteten. Getinges personal på plats, som vi tidigare har utbildat, installerar och driftsätter maskinerna. Det sker i mars, säger Lars Wiklund, Senior Sales and Marketing Manager och PWS grundare.
 
Renvattenanläggningarna ingår i en ny sterilcentral som levereras av Getinge. De sörjer för att autoklaver och diskmaskiner får vatten med den renhet som krävs för att säkra optimal rengöring och desinficering. Det är centralt för att garantera rent gods vid operationer, undersökningar och tester.
 
– Det är mycket roligt att vi nu även får förtroende från Tung Wah Hospital. Uppenbarligen möter våra maskiner även de mycket högt ställda kraven inom Hongkongs vård- och laboratoriesektor. Nu är vi i en fas där vi gemensamt diskuterar lämpliga lösningar på kommande projekt med berörda parter i Hongkong. Det känns väldigt roligt och ger oss anledning att tro på ytterligare affärer i den expansiva regionen, konstaterar Lars Wiklund.
 
Tung Wah Hospital Hong Kong grundades redan 1870 och huserar i historiska byggnader. Där kombineras västerländsk och kinesisk medicin för optimal vård, något mycket sällsynt. Bland sjukhusets nio specialistavdelningar finns hjärtsjukvård, lungsjukvård, öron-näsa-hals, strokebehandling och urologi. Sjukhuset har 494 platser för inneliggande patienter, 93 för dagpatienter och 46 platser vigda för rehabilitering.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Efter PWS flytt till större och mer ändamålsenliga lokaler lagerhåller man alltid två testkörda CUBO, klara för omedelbar leverans.

Akut CUBO-leverans säkrar covid-testning

2020-12-08
Det tog inte ens 30 timmar från beställning till leverans och driftsättning av en CUBO som nyligen gick från PWS i Falun till ett sjukhus i södra Sverige. Om det finns rekord i sammanhanget är ett nytt satt nu.

09.00, onsdag: PWS får ett samtal från ett sjukhus i södra Sverige. För att säkra löpande testning av covid-19 måste en ny renvattenanläggning på plats. Den gamla anläggningen har allvarliga driftstörningar.
13.00, onsdag: En produktionstestad CUBO 500 packas på lastbil vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
08.00, torsdag: CUBO:n kommer till sjukhusets lastkaj, packas upp och ställs på plats.
13.00, torsdag: Två tekniker från PWS anländer. De kopplar in inkommande vatten, ansluter CUBO:n till elnätet, kopplar upp den till sjukhusets intranät och startar dess produktion av renvatten.
15.00, torsdag: Renvattnet från CUBO:n, klart att användas, pumpas runt i en sluten loop. Om den gamla, otillförlitliga, anläggningen kraschar kan renvattnet från CUBO:n omedelbart styras ut på slingan som betjänar testlabben. Och säkra covid-testerna.
 
– Från beställning till produktionsstart på plats tog det mindre än 30 timmar. Jag har varit i branschen sedan slutet av 1980-talet. PWS har funnits i 19 år, men något liknande har jag varken hört talas om eller varit med om själv. Det känns fantastiskt bra att vår lösning verkligen kan bidra när det behövs som mest, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.
 
Bakom den snabba affären och leveransen finns ett antal CUBO-anläggningar på plats vid sjukhuset sedan tidigare och det faktum att konkurrerande bolag lämnade högre pris för att ersätta den gamla renvattenanläggningen. Eftersom rätt renvatten är kritiskt för att säkra testningen blev det mycket snart mycket bråttom.
 
– I och med att CUBO:n inte tar mer plats än ett stort kylskåp, och innehåller alla komponenter som krävs för att tillverka renvatten är den såväl enkel att placera som att driftsätta på plats. Den är också verkligt kostnadseffektiv. Det här uppdraget kan vi se som ett skarpt och talande bevis på det, konstaterar Lars Wiklund.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS avancerade renvattenanläggning CUBO kommer att användas i kampen mot covid-19.
Arkivbild.

CUBO för covid-analys

2020-11-16
En tidigare kund i Mellansverige har beställt två CUBO ytterligare. De ska bland annat säkra renvatten till analyser av covid-19.

– Det handlar om att analysera hur blodet reagerar med avseende på antikroppar, något mer aktuellt har jag svårt att tänka mig just nu. Vi installerar en CUBO på ett våningsplan och drar renvattenrör till våningen ovanför, där verksamheten pågår. På den våningen drar vi också en renvattenslinga med flera tappställen. Det är en beprövad lösning för en säker drift, berättar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
De nya anläggningarna, CUBO 150, får liknande lösningar med rördragning och tappställen. Maskinerna tillverkas och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun innan de levereras. Driftstart sker 2021. Anläggningarna producerar, som namnet antyder, 150 liter renvatten i timmen.
 
 – Kunden har varit väldigt tydlig med att de är nöjda med vår tidigare installation och vill att de nya anläggningarna och rörjobben ska motsvara samma krav. Sådant är alltid väldigt roligt och förpliktigande, konstaterar Lars Wiklund.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

De avancerade verksamheterna inom life sience i ”nya” Retziuslaboratoriet får renvattenproduktionen säkrad genom två anläggningar från PWS.

Stora anläggningar till life science

2020-10-02
PWS säkrar ännu ett stort uppdrag till Akademiska Hus. På Campus Solna, nära KI och KS, rustas det 24 000 kvadratmeter stora Retziuslaboratoriet från grunden.
Renvattnet till företagen i huset ska produceras av två renvattenanläggningar från PWS.


De tidigare verksamheterna i Retziuslaboratoriet har flyttat till nya fastigheter byggda för Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset, för övrigt producerar PWS-anläggningar allt renvatten även där. Efter en totalrenovering flyttar första hyresgästen in i Retzius våren 2021. 2022 är hela huset som nytt, och en del av ett av världens starkaste kluster inom life science.
 
– Våra skräddarsydda anläggningar till Retzius byggs vid vår nya produktionsanläggning i Falun och installeras före jul. Det blir en anläggning i vart och ett av de båda husen med laboratorium som kräver renvatten. Anläggningarna får en kapacitet på 500 liter renvatten i timmen vardera. Även en omfattande rördragning ingår i uppdraget, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
De nya anläggningarna kommer att pumpa ut vatten till tre slingor med renvatten i varje hus. Därifrån skräddarsys lösningar för varje hyresgäst på varje våningsplan. Vattenkvaliteten är av klassen ASTM Type II, PWS kompletterar med ytterligare reningssteg om någon kund så kräver.
 
– Fastigheten får en något annan profil nu är det är privata bolag som flyttar in. Husen kommer dessutom att fyllas av hyresgäster gradvis, något vi självfallet anpassar våra lösningar till. Innan PWS startade var jag VD för bolaget som levererade de tidigare anläggningarna. På det planet känns det självklart lite extra kul att få förnyat förtroende i samma fastighet, med samma ägare, avslutar Lars Wiklund.

Håkan Edvardsson
Reporter.se

Stora North Lantau Hospital väljer också vattenreningsanläggning från PWS.

PWS växer vidare i Hongkong

2020-09-01
Ett av Hongkongs modernaste sjukhus väljer renvatten från PWS.
43 000 kvadratmeter stora North Lantau Hospital invigdes 2013. Dit ska nu två CUBO/WPT 500 E till den högteknologiska sterilcentralen signerad PWS globala samarbetspartner Getinge.


– Efter den leveransen har vi fem anläggningar i Hongkong. Det är resultatet av ett arbete som började med personliga möten för fem år sedan och fortsatte med CUBO-utbildningar i Singapore, där även personal från Hongkong deltog. Det är väldigt glädjande att se våra frön gro och vårt tålamod löna sig, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.  
 
North Lantau Hospital omfattar åtta våningar och har plats för 160 inneliggande patienter. Vidare finns bland annat akutmottagning, operationssalar, restauranger, tvättanläggning och bårhus inom fastigheten. Sterilcentralen med sina WPT 500 E, som CUBO heter när den specialanpassas till Getinge, försörjer hela sjukhuset med renvatten. De två anläggningarna seriekopplas så att 1 000 liter renvatten i timmen produceras.
 
– Det är ett prestigebygge på andra sidan jorden. Vi har varit verksamma i 20 år, men det är fortfarande lite extra hedrande och roligt att vår CUBO väljs ut även till sådana projekt. Med flera referensmaskiner på plats har vi dessutom anledning att tro att fler ordrar från Hongkong är att vänta. Vi för faktiskt redan diskussioner om större, specialtillverkade anläggningar, avslutar Lars Wiklund.
 
De båda anläggningarna till North Lantau Hospital byggs vid PWS nya huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. PWS dubblerar i princip sina ytor och förfogar nu över 500 kvadratmeter produktionsyta och lager på Ingarvet, strax utanför centrala Falun. Med fem kontor, konferensrum, personalutrymmen, kök och biytor uppgår den nyrenoverade lokalen till 700 kvadratmeter.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Centrallasarettet i Växjö investerar i en exakt likadan CUBO som Ljungby lasarett nyligen tagit i bruk.

En första CUBO till Växjö

2020-08-13
PWS fortsätter sina leveranser till Region Kronoberg. Nyligen installerades en CUBO 300 EDI vid Ljungby lasarett. Nu är det Centrallasarettet i Växjö som beställt ett likadant exemplar av den kompakta och avancerade vattenreningsanläggningen, komplett med tillhörande dragning av renvattenrör.

CUBO:n ersätter en äldre, större enhet med sämre prestanda. Bytet sker i samband med att det görs en investering i sterilcentralen med byte av bland annat diskmaskiner och autoklaver.

– Det blir vår första leverans till Centrallasarettet i Växjö, men vi har varit där tidigare och haft utbildningar i betydelsen av renvatten och hur ett stabilt flöde av renvatten av rätt kvalitet kan säkras. I sammanhanget kan vi konstatera att PWS har en stor vattenreningsanläggning i Växjö, på kraftvärmeverket. Men i det här fallet väger referenserna från Ljungby än tyngre, säger Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

CUBO:n till Centrallasarettet i Växjö monteras och testas vid PWS nya huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. Leverans av maskinen, som producerar 300 liter renvatten i timmen, sker i slutet av augusti. Lars Wiklund konstaterar:
​​​​​​​
– Två av våra tekniker kommer att göra installation, driftsättning och rörjobb i ett svep, det tar cirka en vecka. Vår ambition är alltid att agera så att allt flyter så snabbt och smidigt som möjligt för våra kunder.  

Håkan Edvardsson
Reporter.se

Niklas, produktionstekniker vid PWS, kontrollerar den CUBO som ska till Ljungby lasarett.

Förnyar sterilcentral – väljer CUBO 300

2020-06-16
2016 levererade PWS en CUBO till Ljungby lasarett. Nu beställer Region Skaraborg ännu en till den växande verksamheten i den småländska staden. I samband med att sterilcentralen får nya autoklaver investerar man även i en CUBO 300 med EDI för att säkra kontinuerlig produktion av renvatten med högsta kvalitet.

 – CUBO:n tillverkas i början av juni vid vår nya produktionsanläggning i Falun. Installation och driftsättning görs på plats av en PWS-tekniker veckan efter midsommar. Jobbet innebär enbart ett mindre rörjobb, eftersom sterilcentralen är vägg i vägg med vår renvattenanläggning, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.
 
Upprustningen av sterilcentralen är en del av en långsiktig utbyggnad av Ljungby lasarett. Eftersom CUBO från start är designad för att fungera ensam eller parkopplad är det extremt enkelt att få ut större renvattenvolymer i framtiden. Allt som behövs är en CUBO till.
 
– Att vi fick den här ordern beror till stor del på att personalen vid Ljungby lasarett är väldigt nöjda med sin första CUBO. Det är lite extra roligt med återkommande kunder. Vi ska se till att de blir lika nöjda med resultatet den här gången, konstaterar Lars Wiklund.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Tan Tock Seng Hospital i Singapore öppnade redan 1844. Här ska två CUBO/Getinge WPT installeras.

Singapore väljer CUBO - igen

2020-04-28
PWS säljer ytterligare två avancerade vattenreningsanläggningar till Singapore. Denna gång är det ett av Singapores äldsta och största sjukhus som väljer CUBO/Getinge WPT.
 
– Ordern kommer genom vår globala samarbetspartner Getinge. Maskinerna levereras och driftsätts i augusti och det görs av en servicetekniker från PWS, förutsatt att den pågående covid-19-pandemin klingar av - vilket vi alla verkligen hoppas, säger Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
I december 2019 driftsattes en CUBO på privata Raffles Hospital i Singapore. Den har tjänat som referensobjekt i sammanhanget. Den senaste kunden i den asiatiska metropolen är Tan Tock Seng Hospital med 1 700 vårdplatser, även kallat ”Folkets sjukhus”. De beställer två CUBO/Getinge WPT 500 EDI.
 
– Vi har också fått förtroendet att projektera, designa och montera looparna för renvattnet. Det är åtta diskdesinfektorer signerade Getinge som ska förses med vårt ultrarena vatten. Vi vet att kunden tittade på andra lösningar än vår och att man tittade närmare på vår maskin på Raffles Hospital innan man fattade sitt beslut. Sådant känns alltid extra roligt, konstaterar Lars Wiklund.
 
I skrivande stund har PWS mycket goda lagernivåer av kritiska komponenter. Leveranserna från USA, Asien och Europa till det snabbväxande bolaget löper som vanligt. Maskinerna till Tan Tock Seng Hospital, och andra som beställts av svenska kunder i början av året, byggs som planerat vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun.
 
– Eftersom våra produkter används i sjukhus och vi varit igång sedan 2001 prioriteras vi av våra samarbetspartners och leverantörer. Faktum är att vår orderingång är väldigt god även nu, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Lars Wiklund och avslutar:
 
– Världen har inte stannat, även om det ibland känns och ser ut så. Pandemin har knappt påverkat vårt bolag alls, om vi pratar siffror. På ett mänskligt plan kan väl ingen formulera hur skrämmande och sorligt detta är för alla drabbade.

Håkan Edvardsson
Reporter.se

En ny CUBO 500 står nu på en installationsvåning, plan 13, på Linköpings Universitetssjukhus.

Högre prestanda i Linköping

2020-03-10
– Linköpings universitetssjukhus behöver det bästa vatten som går att få. Samtidigt används allt mer ultrarent vatten i sjukhusens processer. Därför installerar vi nu en CUBO 500 som specifikt försörjer operationssalar, thoraxklinik och klinisk kemi och därmed minskar trycket på sterilcentralens renvattenproduktion, konstaterar PWS projektledare och produktionstekniker Janke Wiklund som leder insatsen.
 
Sedan 2007 försörjer en renvattenanläggning signerad PWS sjukhusets sterilcentral med renvatten. Nu byts diskmaskinerna och autoklaverna ut och då räcker renvattnet inte längre till både sterilcentralen och andra avdelningar. Lösningen är ovannämnda CUBO som producerar 500 liter ultrarent vatten i timmen.
 
– Förändringen betyder också en hel del rörarbeten för att optimera flödet av renvatten i sterilcentralen. Där går vi till exempel från enkla till dubbla slingor. Det handlar om cirka 500 meter renvattenrör när allt är klart 2021. Vad som komplicerar saken något är att sterilcentralen är i drift när arbetena utförs, men vi har lång erfarenhet av sådant också, konstaterar Janke Wiklund.
 
Den CUBO som försörjer operationssalar, thoraxklinik och klinisk kemi driftsattes i slutet av februari. PWS samarbetspartner Getinge levererar de nya maskinerna till sterilcentralen. Janke Wiklund sammanfattar:
 
– Med den här investeringen i en ny CUBO och nya renvattenslingor höjer Linköpings universitetssjukhus prestandan och säkerheten i sin renvattenproduktion ytterligare, vilket i sin tur höjer driftsäkerheten i de nya diskmaskinerna och autoklaverna.

 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Sedan 2017 är en CUBO i drift här på Hospital General Plaza de la Salud.
De senaste renvattenanläggningarna till Dominikanska Republiken installeras i nya Ciudad Sanitaria Dr Luis E. Aybar.

CUBO till prestigeprojekt i Karibien

2020-01-30
Ytterligare två CUBO exporteras till Dominikanska Republiken, en CUBO 500 och en CUBO 150. Eftersom de levereras till, och specialanpassas för, Getinge bär de namnet Getinge WPT.
 
– De installeras i ett nytt medicinskt centrum, ”Nueva Ciudad Sanitaria Dr Luis E. Aybar”, i byggnader specialbyggda för kardiologi, allmän kirurgi och mödravård. Det är ett mycket stort projekt för Dominikanska Republiken, konstaterar Marisol Escudero Gómez, Business Area Manager Latin America vid PWS samarbetspartner Getinge.
– Ordern följer på leveransen av en enhet till ”Hospital General Plaza de la Salud” 2017. Den kunden har gett väldigt positiv feedback, har inte haft några problem med sin renvattenaläggning och är mycket nöjd, intygar Marisol Escudero Gómez, som är baserad i Mexico.
 
Lars Wiklund, PWS VD och grundare och konstruktör av CUBO, var i Mexico City och besökte Getinges personal i samband med tidigare leverans. Han konstaterar att de båda anläggningarna till Dominikanska Republiken är de första som tillverkas enligt den ETL-certifiering som CUBO/Getinge WPT nyligen erhöll.
 
– Det betyder att de innehåller ett antal speciella komponenter och möter elstandarden för USA och Kanada. Våra vattenreningsanläggningar till Dominikanska Republiken ingår i en större lösning där de tillverkar det renvatten som krävs för att Getingens diskmaskiner och autoklaver ska fungera optimalt och rengöra och sterilisera operationsutrustning, berättar Lars Wiklund.
 
Anläggningarna byggs vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun. De levereras i månadsskiftet februari/mars.

 Håkan Edvardsson
Reporter.se

2019


Expansiva Norrlands Universitetssjukhus i Umeå är mycket noga med sin vattenkvalitet.

”Maskinerna går som tåget”

2019-12-05
UMEÅ
Två stora CUBO original.
Två CUBO Compact.
Två CUBO Mini.
– Maskinerna går som tåget. De har i princip ingen down time och är lätta att underhålla, säger Jon Lycksell, tekniker vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå som har världens högsta koncentration av olika CUBO-enheter.

 
Den senaste vattenreningsanläggningen levererades vecka 45. Den ersätter två gamla centralanläggningar som levererat vatten till forsknings- och utbildningsverksamheten. Även rörsystemet som ansluter till den aktuella sterilcentralen uppdateras. Servicetekniker från PWS övervakar driftsättningen av anläggningen.
 
– Vi levererar två CUBO 500 EDI i vilket ger en samlad kapacitet på hela 1 000 liter renvatten i timmen. Två pumpar som trycker ut vattnet i fem respektive sex slingor ingår också i det senaste vi levererar till Umeå, konstaterar Lars Wiklund, PWS vd och grundare.
 
Norrlands Universitetssjukhus, med Region Västerbotten som huvudman, har ett flertal olika fastigheter. I sterilcentralen från 2011 finns två CUBO Compact. Två CUBO Mini är installerade vid diskcentraler i andra fastigheter, där de försörjer autoklaverna just där med renvatten.
 
– Vi har olika behov av renvatten i verksamheten, så det är naturligt att skaffa renvattenanläggningar med olika prestanda, det är en fråga om rätt logistik. PWS lösningar motsvarar de olika behoven och har den driftsäkerhet vi måste ha. Personalen deras vet också vad de gör, fastslår Jon Lycksell.
 
​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS tekniker Martin Lund servar anläggningen i källarplan på Biomedicum.
En specialbyggd CUBO-rigg producerar renvattnet som ständigt pumpas runt i de 14 looparna.
Biomedicum är ett av Europas nyaste, största och mest avancerade forskningslabb med plats för 1 600 forskare och övrig personal. Verksamheten kräver massor av renvatten.
Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin. Arkitektfirman CF Möller ritade huset.

Största projektet prisat

2019-11-11

SOLNA
– I våras utsågs Biomedicum till Årets Bygge 2019. Sedan dess har även intresset för vår insats, att projektera, producera och distribuera allt renvatten, ökat. Vi står på tröskeln till liknande projekt, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Biomedicum byggdes av Akademiska Hus för Karolinska Institutets räkning. Kostnaden för det elva våningar höga huset blev drygt två miljarder kronor, långt under budget. Dessutom färdigställdes det mycket avancerade forskningslaboratoriet snabbare än beräknat. Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda utnämning.
 
– Det var alltid god ordning och bra stämning på bygget. Folk var klara med sitt på utsatt tid och gjorde det de skulle. För vår del var de utrymmen vi behöver i källaren och på våningsplanen klara när vår renvattenanläggning och renvattenrören skulle monteras, berättar tekniker Martin Lund som nu ansvarar för service av anläggningen.
 
Förutom en specialdesignad vattenreningsanläggning med flera reningssteg och en enorm kapacitet på fyra kubikmeter renvatten per dygn projekterade och drog PWS även 14 olika loopar till massor av tappställen i huset. Totalt är det cirka en mil slingor som vattnet alltid cirkulerar i, för att eliminera påväxt av bakterier.
 
– Sammantaget är detta vårt mest avancerade och största projekt någonsin. Kraven på vattnet är extrema och samtidigt är det många loopar med olika tryck beroende på vilken våning vattnet skall upp på. Vi har ett gott kunnande inom vattenkemi och även stort know-how när det kommer till rördragning och tryckberäkning. Ryktet om det är spritt i branschen via detta och liknande projekt, konstaterar Lars Wiklund.
 
Wiklund hänvisar till det faktum att Biomedicum har landets största renvattenanläggning inom laboratorievärlden. Och att PWS även byggt den näst största, på Biocentrum i Uppsala. Samt att anläggningar och rördragningar signerade bolaget, med huvudkontor och produktionsanläggning i Falun, sörjer för allt renvatten till Karolinska Sjukhuset och Karolinska Institutet. För att bara nämna några exempel ur bolagets 18-åriga historia.
 
– Ingen inblandad är överraskad över att Biomedicum blev Årets Bygge. Det är imponerande att man har sådan ordning när det gäller en så avancerad fastighet, både arkitektoniskt och funktionellt. Jag förstår att andra med liknande projekt följer det i spåren, säger Lars Wiklund och avslutar:
– Även om man bygger i mindre skala finns det mycket att lära av byggprocessen runt Biomedicum. Vi bidrar med vår input till intresserade, men exakt vilka projekt som kommer ur de diskussionerna är det för tidigt att gå in på i dagsläget.
 
 
BIOMEDICUM
Byggherre/projektledning: Akademiska Hus.
Entreprenör: Skanska.
Byggtid: Fem år.
Bruttoarea: 65 000 m2.
Kostnad: 2 050 Miljoner.
Renvattenanläggning: CUBO, 4 m3 vatten/dygn.
Renvattendistribution: 14 loopar i elva våningar.
 

Håkan Edvardsson
Reporter.se
PWS Senior Application Specialist Jim Wisser, till höger, ledde utbildningen av tekniker i USA.
Sista utbildningstillfället för Getinges serviceansvariga i USA är också startskottet för försäljningen av CUBO där, som i Getinges versioner benämns Getinge WPT.
– Insteget på den amerikanska marknaden är en verklig milstolpe för oss, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.

Historisk order till USA

2019-09-26
PWS har tagit en första order till USA. Två CUBO Compact 500 med EDI lämnar huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun sista veckan i september.
– Det är historiskt och väldigt, väldigt stort för oss. Man ska vara försiktig med att ta till så stora ord, men i det här fallet är det befogat, säger Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Jenny Jansson, operativ chef, ansvarar för att de avancerade vattenreningsanläggningarna monteras och levereras som avtalat. Till saken hör att det i PWS monteringshall även finns maskiner destinerade till Hongkong, Singapore, Australien och Sverige i samma stund.
 
– Genom vår samarbetspartner Getinge tillverkar vi redan för export, men marknadsprognoserna för USA slår allt vi hittills mött. Nu ska vi verka för att de blir verklighet också. I de planer vi nu drar upp för framtiden ingår expansion och större lokaler, men i dagsläget är inget beslutat, konstaterar Jenny Jansson.
 
Beställningar till USA följer på fem års marknadsbearbetning. På Getinges bas i staden Rochester i staten New York har en CUBO Compact testkörts och demonstrerats.
– Vi kom fram till att den bästa vägen ut på USA-marknaden var att visa tekniker, operatörer och slutanvändare fördelarna med CUBO: n. Därefter, alltså nu, är det tid för säljarna att presentera den för inköpssidan på allvar. Och då kom första ordern omedelbart, berättar Lars Wiklund.
 
Den ena maskinen ska till AtlantiCare Center for Orthopedic Surgery i New Jersey, exakt var den andra installeras har inte kommunicerats. Men klart är att båda i första hand ska försörja Getinges diskmaskiner och autoklaver på plats med renvatten, för att säkra optimal drift och fläckfri rengöring av operationsgods och kirurgiska verktyg. I oktober åker en PWS-tekniker över för support vid installation och driftstart.
 
– Eftersom vi utbildat Getinges personal på plats utförs drift och löpande service därefter av dom. Det är samma ordning som vi har på andra håll i världen. Eftersom våra anläggningar loggar centrala parametrar, har automatiska larmfunktioner och även kan övervakas över nätet är det smidigt för kunderna att kontrollera, analysera och justera driften, avslutar Jenny Jansson.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

PWS kompakta renvattenanläggning installerades i den nya sterilcentralen.
En loop med renvattenrör och filter monterades också av PWS tekniker.

Ännu en CUBO till sjukhus i norr

2019-09-12
Sjukhuset i Örnsköldsvik installerar också en CUBO när de bygger om och moderniserar sin sterilcentral. Det skedde i augusti och även i detta fall är uppdraget ett resultat av PWS samarbete med Getinge, som bland annat tillverkar autoklaver och diskmaskiner för att rengöra och sterilisera operationsutrustning. PWS drog också en slinga med renvattenrör, något som självfallet gjordes av PWS egen personal.

– Vår maskin, som bär namnet Getinge PWT när den anpassas till Getinges produktfamilj, kompletterar deras utbud. Det är naturligt för dem att säkra driften på sina maskiner och kvaliteten på sin rengöringsprocess genom att använda renvatten, fritt från ämnen som kan påverka slutresultatet och maskinslitaget negativt. I Örnsköldsvik är det en CUBO 150 vi installerat.
 
Det säger Lars Wiklund som är VD och grundare av PWS och som dessutom är mannen bakom CUBO/WPT. Örnsköldsvik är bara ett av flera sjukhus och lasarett i norra Sverige som den senaste tiden valt CUBO/Getinge WPT till sina moderniserade och ombyggda sterilcentraler. Liknande lösningar finns bland annat i Sollefteå, Sundsvall och Härnösand.
 
– Det är alltid lika roligt när ett jobb leder till ett annat, inom ett nätverk eller en grupp som uppenbarligen har kontakt med varandra och tipsar varandra om det dom är nöjda med. Det är förtroenden som förpliktar och som vi är glada och stolta över att få förvalta, avslutar Lars Wiklund.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

  • bollnas-1
  • bollnas-2
  • bollnas-3
  • bollnas-4
Niklas, en av PWS tekniker, ansvarade för installation och driftsättning i Bollnäs.

Aleris satsar på CUBO

2019-08-15
BOLLNÄS.
En CUBO Compact 500 har installerats i Bollnäs sjukhus. Den producerar renvatten till operationsavdelningens sterilcentral och diskrum. Avdelningen drivs av Aleris på uppdrag av Region Gävleborg och patienterna kommer från hela Gävleborg. Här görs planerade ingrepp inom ortopedi, kirurgi och urologi.

–  Vår anläggning har varit i drift sedan maj månad då vår tekniker Niklas installerade den. Aleris valde att komplettera CUBO: n med två sterilfilter och ett MB-filter. Förutom detta ingick också dragning av renvattenrör i uppdraget, berättar Lars Wiklund, PWS VD och grundare och fortsätter:

– Region Gävleborg har vi utfört uppdrag åt tidigare, men det är första gången vi levererar till privata vårdkoncernen Aleris. Det är alltid kul med nya kunder och med tanke på deras storlek och spridning i landet bör inte denna första gång bli den sista.

Som alltid installerades CUBO: n på mindre än en dag. Alla anläggningar monteras och testas vid PWS huvudkontor och produktionsanläggning i Falun innan de levereras och driftsätts av bolagets tekniker på plats. I drift kan CUBO: n sedan övervakas via intranet, internet och en touch screen i fronten.

​​​​​​​Håkan Edvardsson
Reporter.se

Kompakta och driftsäkra Getinge WPT 150, från PWS, på plats i den nya sterilcentralen vid Sollefteå sjukhus.

Modern sterilcentral i Sollefteå

2019-06-12
Sollefteå sjukhus väljer CUBO när de moderniserar sin sterilcentral; maskinparken för diskning och sterilisering av operationsinstrument och operationsutrustning. Ordern är ett samarbete med Getinge. CUBO:n anpassas till deras och kundens önskemål och bär modellnamnet Getinge WPT 150.
 
– Tidigare har vanligt kommunalt vatten använts i diskmaskinerna och autoklaverna i Sollefteå. Med vår kompakta renvattenanläggning får de maskinerna, enkelt uttryckt, dubbelt så lång livslängd och behöver hälften så mycket service och underhåll. Detta eftersom vattnet renas från mineraler, salter, kalk och annat som kan störa driften och påverka godsets renhet, konstaterar Lars Wiklund, PWS VD och grundare.
 
Maskinen tillverkades vid PWS huvudkontor och tillverkningsanläggning i Falun och är nu installerad och driftsatt vid Sollefteå sjukhus. PWS tekniker har även dragit en kortare renvattenslinga.
 
– Det monterades också dubbla sterilfilter på utgående vatten för att avlägsna eventuella mikroorganismer. Totalt tog vår insats omkring en vecka, avslutar Lars Wiklund.



Håkan Edvardsson
Reporter.se

Karolinska Institutet, KI, har en renvattenanläggning liknande den som ska installeras vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket väljer CUBO

2019-05-07
UPPSALA.
PWS säkrar ännu ett prestigeuppdrag i Uppsala. Efter att ha vunnit en upphandling ska PWS leverera en CUBO 500 EDI till Livsmedelsverket.
– Sveriges tätaste koncentration av CUBO: s kommer att finnas i den avancerade forskningsmiljön hos Livsmedelsverket, Veterinär- och husdjurscentrum, Biomedicinskt centrum och Hubben/Uppsala Science Park. Det är både hedrande och roligt, konstaterar Lars Wiklund, PWS grundare och VD.

 
Det nya hus Livsmedelsverket ska husera i är döpt efter Anders Celsius, som gav namn åt temperaturenheten. Bygget är påbörjat. PWS insatser inleds med rördragning under försommaren.
 
– Avgörande i sammanhanget var att vi kunde visa bra referenser från liknande projekt och i det här fallet finns de några hundra meter bort. Det uppskattar byggherren, entreprenören och slutanvändaren. Även på VHC, Biocentrum och Hubben var kraven höga, såväl på själva vattenreningsanläggningarna som på rördragningen och genomförandet av entreprenaden, säger Lars Wiklund.
 
Livsmedelsverkets laboratorieverksamhet kräver en stor mängd renvatten. Därför kompletteras CUBO: n med en rigg där en större tank, extra pumpar och filterhus placeras. En snarlik lösning är redan idag i drift vid bland annat Karolinska Institutet, KI.
 
– Vår CUBO och riggen konstrueras vid huvudkontoret och produktionsanläggningen i Falun. Sedan monteras allt smidigt på plats. Det som tar tid i Celsius-fastigheten i Uppsala är den omfattande rördragningen i flera plan, därför drar vi igång den snarast möjligt, avslutar Lars Wiklund.

CUBO TILL LIVSMEDELSVERKET.
Anläggning: CUBO 500 EDI.
Extra: Extern tank på 1 000 liter.
Fyra pumpar. Åtta filterhus.
Renvattenrör: 1,5 km i fyra slingor i flera våningar.
Kapacitet: 500 liter renvatten/timme.
Projekttid: Sommar 2019 – sommar 2020.
Byggherre: Vasakronan.
Slutanvändare: Livsmedelsverket.


Håkan Edvardsson
Reporter.se

Utbildning i Sydkorea

2019-04-05
Vår Senior Application Specialist Jim Visser är nyss hemkommen från Sydkorea. Under sin vistelse där har han utbildat personal vid Samsung Medical Center, Gangnam/Seoul (SMC) i handhavande och underhåll. SMC som öppnade 1994 har 1.979 sängplatser och har de senaste 20 åren mottagit flera utmärkelser för sin högkvalitativa vård.

I och med vårat samarbete med Getinge Group står i dag en Cubo Compact 500 RO (WPT 500) på SMC's canceravdelning.

Cubo 1200 på väg

2019-03-29
Det krävs lite logistiskt stöd för att få iväg en anläggning som den vi skickade till Huddinge Nya Sterilcentral. "Riggen", med en vikt på ca.600 kg och en längd på ca. 2.8 meter, kommer på plats att kunna producera 1200 liter renvatten per timme.

  • 20190328_095827
  • 20190329_092725
  • 20190329_093041
  • 20190329_093154
  • img_38891

Ny kund inom ny sektor

2019-02-26
– Vi har levererat vår första CUBO/Getinge WPT som ska användas i ett tvätteri. Jag funktionstestade och driftsatte den i mitten av januari och allt gick som planerat. Den producerar nu renvatten som används i en autoklav där operationsrockar steriliseras.

Det säger Gustav Andersson, servicetekniker vid PWS, efter sitt uppdrag vid stortvätteriet Uudenmaan Sairaalapesula i Järvenpää, 38 kilometer norr om Helsingfors. Där tvättas årligen nio miljoner kilo textilier, bolagets omsättning är 20 miljoner Euro.

– Förutom installationen, med kundspecifik programmering, höll jag även en kort utbildning för fastighetstekniker och personal. Nu har de grundkunskaper i hur maskinen fungerar och kan enkelt fylla på salt och byta filter, konstaterar Andersson som tidigare driftsatt maskiner i bland annat Australien och Norge.

Anläggningen till Helsingfors levererades via samarbetspartnern Getinge. Deras CUBO-enheter går under namnet Getinge WPT (Water Pre-Treatment). Leveransen till tvätterianläggningen betyder också att PWS kan notera ännu en ny kund i sina orderböcker. Tidigare CUBO-leveranser till finska sjukhus i regionen bidrog till den nya ordern. 

– Det är kul att se att vår maskin kan användas på flera olika sätt, i många olika miljöer. I det här fallet installerades den på en existerande slinga, där en äldre vattenrening tidigare funnits, så det var ett mycket smidigt uppdrag.

Reporter.se
Håkan Edvardsson